Георги Тодоров: Няма да легитимирам избор, който ще задълбочи проблемите в БСП

09.09.2020

Включих се в в кампанията за избор на председател на Българската социалистическа партия с идеята, че една национална кампания действително би могла да донесе прилив на енергия в партията. 

Включих се с убеждението, че партията има нужда от ново лице и нов стил на управление. 

Отнесох се сериозно и отговорно към кампанията. В течение на месец подготвих и публикувах платформа, участвах в предаванията на БСТВ, изпращах прессъобщения, давах интервюта, участвах в срещи и диспути със социалисти в различни градове на страната. 

За съжаление за този месец се случиха събития, които потвърдиха опасенията ми, че начинът, по който се подготвя общопартийният избор на председател не гарантира равнопоставеност на участниците и не дава гаранции за честен и прозрачен вот, че вървим към узаконяване на една изключително опасна за партията тенденция – превръщането на БСП в лидерска, вождистка партия.

По скоро като външни щрихи ще посоча фактите, 

  • че централната комисия по избора предложи и ръководството прокара правила, приети след скандал и със съмнение за легитимност на взетото решение, 

  • че не бяха изпълнени дори и тези решения, 

  • че и до днес не е ясен броят на социалистите, които ще могат да упражнят право на глас, 

  • че членове на комисията взеха страна и публично заявиха подкрепата си за един от кандидатите, 

  • че народен представител, член на ръководството, си позволи публично да оповести готовността на отделни организации да напуснат партията, ако за председател не бъде избран техният кандидат и 

  • че до днес този кандидат не се е разграничил от подобен опит за разцепление на партията. 

Не желая с участието си да легитимирам избор, който ще доведе единствено до задълбочаване на проблемите в БСП, до ново противопоставяне и още по-дълбоко разделение, до превръщането ни във вождистка партия.

Имам всички основания да вярвам, че изборът, който ни предстои, ще е точно такъв. 

В такава обстановка, ако остана в надпреварата, ще подведа тези от вас, които споделят моите идеи и са повярвали, че промяната в БСП е възможна. 

Ето защо се отказвам от участие в избора за председател на 12.09.2020 г.

Решението дали ще се включите в един предопределен избор оставям на вас.

Линк към клипа на Георги Тодоров: https://dox.abv.bg/download?id=67397496e8