Христо Проданов: Конституцията е от малкото закони, които ГЕРБ все още не са съсипали, не бива да им позволяваме това

Сеп 02, 2020 Новини БСП в медиите 0 561

02.09.2020 г.

"Позицията на БСП е за запазване на сегашната Конституция и изобщо да не се отваря въпроса за нова, особено предложена от хора, които са загубили всякакво доверие и легитимност. Конституцията е един от малкото закони, които ГЕРБ все още не са съсипали, така че не бива да им позволяваме и нея да съсипят". Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред НТВ.

Според него това е поредното паническо действие на Борисов и на управляващата коалиция в опит да си запазят властта. "Дори и да съберат тези 120 подписа, при положение, че ДПС обяви, че също няма да гласува за свикване на ВНС, за което са нужни 160, практически е невъзможно то да се свика", отбеляза Проданов.

"В похитената държава на Борисов единственият светъл лъч, който пази държавността, е президентът Радев. Ние подкрепяме от самото начало неговите действия и позиции, както и подкрепяме протестите и исканията на хората", категоричен е социалистът.

Христо Проданов очерта какво трябва да се случи до края на мандата на това Народно събрание:"Скоростно приемане на машинното гласуване в Изборния кодекс и приемане на оставката на това правителство".
 

Явор Божанков: ГЕРБ няма да съберат 160 гласа. Дебатът за нова Конституция е излишен

"Това, което от ГЕРБ наричат "конституция" е обида към юридическата мисъл. Това е просто един опит да се задържат на власт и беше подложен на унищожителна критика от  всеки конституционалист в България. Нещо повече, ГЕРБ се опитват да въведат един гербаджийски ред, при който България да стане прокурорска република- самият главен прокурор да пише закони, а президентът да се избира от Народното събрание". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред БТВ. Той обърна внимание и на математиката: "Нито един глас от БСП няма да излезе в подкрепа на тази импровизация с българската Конституция. ГЕРБ няма да съберат 160 гласа - няма да има ВНС, няма да има и нова Конституция. Затова дебатът е излишен".