Михаил Миков: Реформата в МВР е спряна

Реформата в МВР е спряна

Реформата в МВР е спряна. Системата е нереформирана. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ и член на вътрешната парламентарна комисия Михаил Миков по време на срещата на депутати от Коалиция за България с ръководството на СФСМ. По искане на Синдикалната федерация бяха обсъдени промените в Закона за МВР,  проблемите на  полицейските служителите и защитата на професионалните им права. Михаил Миков изтъкна, че въпреки кризата, бюджетът на МВР е по- голям. Въпреки това обаче според Миков  без сериозна реформа в системата, увеличението на бюджета няма да помогне. „Ще продължава да има социално напрежение в системата, демотивация и недоимък", заяви Миков.

„Голяма част от предложенията на СФСМ са разумни и ще внесем като второ четене по закона", каза още Миков. Корнелия Нинова изтъкна, че има чисто синдикални искания, които не изискват допълнително финансиране от бюджета на МВР и които депутатите от левицата ще внесат като предложения- например да се уредят правата на бременни и майки да не дават нощни дежурства; служители да могат да кандидатстват за работа в международни организации в областта на защитата на националната сигурност и противодействие на престъпността въз основа на договори, по които България е страна; служител на МВР, който е в дисциплинарно производство, освен сам, да може да ползва защитата на това производство и на свой колега от МВР. Михаил Миков отбеляза, че е добре да има синдикална дейност в МВР, но подчерта, че тя е особена и не може механично тя да се приравнява с другата синдикална дейност. Миков коментира, че разбиването на досъдебното производство ще намали възможността за специализация и за диференцирано заплащане.

На срещата депутатите от левицата представиха и списък с направеното в системата през последните две години от мандата на предишното правителство.