Стоян Мирчев: Проектът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия

Авг 18, 2020 Новини БСП в медиите 0 630

Трябва да защитим държавата от мутрите, които искат да я унищожат

"Проектът за нова Конституция на ГЕРБ е неграмотен опит за диверсия. Самият факт, че говорим за Конституция, а не за оставка на Борисов и на Гешев показва, че на този етап е успешен опитът за отклоняване на вниманието". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев пред НТВ.  

"В основите на новата псевдо-конституция е заложено ограничаване на и без това малките правомощия на президента и липса на всякакъв контрол върху главния прокурор", посочи Мирчев. По неговите думи проектът за тази конституция е даден от Делян Пеевски на Данаил Кирилов, който неграмотно го е преработил и Бойко Борисов, в израз на последна възможност да се опита да оцелее по някакъв начин, го внася в Народното събрание. "С тази маневра Бойко Борисов се опитва да стигне до редовните избори без да има служебен кабинет. Негов панически го е страх от служебен кабинет - от това, че в България могат да се проведат честни избори", смята социалистът.

Той посочи скорошно проучване, според което министър-председателят има 20% доверие и 50% недоверие, а парламентът - дори с още по-ниско доверие. Според Мирчев тези институции в сегашния си състав нямат легитимност да правят промени в Конституцията.

"Борисов казва, че иска да рестартира системата. Какво ще рестартира - иска да заличи факта, че сме на първо място по корупция и каквото било-било ли? Искат да махнат Великото народно събрание, за да може  80 народни представители да променят Конституцията както си пожелаят. От друга страна, Пеевски има интерес Гешев да е напълно неконтролируем - да продължава да бъде използван като бухалка  срещу инакомислещите.  Дава се на главния прокурор, чрез съдебните съвети, възможност за законодателна дейност. Разделението на властите тук съвсем го омешаха", коментира Мирчев. Той обърна внимание, че ГЕРБ маха и преамбюла на Конституцията, в който пише за социална и правова държава, за мир, свобода и достойнство на личността - по думите на народния представител все неща, които пречат на Пеевски и на Борисов.

"В момента важното е да защитим държавата от едни мутри, които искат да я унищожат с една-единствена цел - да гарантират своето оцеляване", завърши Стоян Мирчев.