Петър Витанов: Мерките на правителството са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния

„Новите мерки са опаковани като средства за борба с корона-вируса. Те обаче са изцяло предизборни и няма да донесат необходимия ефект, както стана с първия пакет“, заяви евродепутатът в предаването „Брюксел 1“ по телевизия „Bulgaria On Air“. Според него мерките се правят „на парче“ и остава неясно какви резултати трябва да се очакват. 

„Дотук 500 млн. бяха предвидени за малки и средни предприятия през Българската банка за развитие, от тях към момента са усвоени едва 9 млн. лева. Има 30 000 заявления от компании (за суми до 10 000 лв.), обработени са едва 3000, одобрените са само 1000. С този административен капацитет и 5 години няма да ни стигнат, за да се дадат средствата, които са необходими сега и веднага. По мярката „60/40“ беше отпуснат 1 млрд., в момента сме на 180 млн. и за част от секторите тази мярка е абсолютно неприложима“, каза Витанов. 

Той определи като „подаяние“ сумата от 150 лв., която се предвижда българските пенсионери да получат в следващите три месеца. „Пенсионерите са може би най-ощетената прослойка на българското общество през последните години, но по отношение на корона-вируса, техните пенсии не намаляха. По-уязвени в случая са хората от частния сектор, които загубиха 40-50% от своите доходи. За мен това е опит да се печели време и гласоподаватели. Българските пенсионери заслужават много повече. Отдавна трябваше да има преизчисление на пенсиите, за да станат адекватни на средата, в която живеем“, категоричен е евродепутатът. 

Според него намаляването на данъка за виното и бирата е поредната нерелевантна мярка, която ще доведе до съмнителен резултат. „Може би това би помогнало на туроператорите в някаква степен, но моето разбиране е, че когато намаляваме данъците, трябва да намалим общата цена, за да повишим потреблението. Сега може би един бранш ще бъде подпомогнат, но общата цена няма да се намали“, каза той и припомни, че много от европейските държави използваха огромен ресурс, до 30% от брутния си вътрешен продукт, за да подкрепят своите икономики още в началото на кризата, докато България отпусна по-малко от 2%. 

Според Витанов управляващите нямат ясни разчети какви ще бъдат резултатите от предприетите мерки, което отново сочи към неефективно разходване на средствата. „Вмъкват се неща в преходни и заключителни разпоредби, между другото, без актуализация на бюджета, без да се спазва регулярната парламентарна процедура, което не дава възможност на опозицията да направи своите предложения“, каза още той и допълни, че докато гледаме на отпусканите средства като на „мазнинки“, ситуацията едва ли ще се промени към по-добро.