Крум Зарков: Народното събрание не може да страни от дебата за действията на прокуратурата

23.07.2020 г.

„В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения. Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи- на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния  кодекс. Много от тях създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията, които се случват и сега в този момент пред Народното събрание“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

По неговите думи причината за това се корени и в усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Конституцията основни права и свободи.

Той обясни, че член 84, т. 16 от Конституцията дава право на Народното събрание да изслушва главния прокурор и да приема и други, извън обичайните годишни негови доклади. „Тази правна възможност в момента се превръща в наш общ обществен дълг. Народното събрание не може да стои встрани от този наболял дебат“, категоричен е Зарков.

 

Антон Кутев: Парламентът трябва да реши кои да са червените линии за прокуратурата

„В момента има поне три институции, които би трябвало да водят разговора за правомощията на прокуратурата. И улицата, и развитията в държавата ни показват, че има някакъв проблем в това -  какви са те и как се изпълняват. Докладът на главния прокурор няма да приключи този разговор, но е важно това да се състои като част от обществения диалог. Освен Народното събрание, Президентството и Конституционният съд също трябва да имат отношение и да участват в този диалог“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна.

„Ние, като законодателен орган, трябва да стигнем до съгласие кои трябва да са червените линии, които прокуратурата не бива да прекрачва“, каза още той. По неговите думи разговорът за конституционни промени тепърва предстои и ще става все по-актуален.