Георги Свиленски: Управлението на ГЕРБ зависи изцяло от ДПС

Юли 19, 2020 Новини БСП в медиите 0 593

19.07.2020 г.

"Внесохме пети вот на недоверие срещу това правителство. Надявам се този път наистина да бъде последен и това правителство да напусне управлението. Темата отново е корупция, защото правителството е същото и преди пет вота, а именно- олицетворението на корупцията. Когато едно и също правителство управлява с едни същи механизми и методи - това, срещу което ние, а и вече и цялото общество, се противопоставяме- корупцията,  няма как темата да е друга". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред БНР.

По неговите думи всеки един български гражданин вече вижда корупцията през собствения си живот и я свързва пряко с управлението. "Досега имаше усещане за корупция сред обществото - било то в здравеопазване, било то във финансова система, сега българите разбраха кои са носителите на тази корупция и насочиха критиките и гнева си точно срещу тях. Казват го ясно: "Оставка на правителство, оставка на Борисов". Вече не само опозицията, а всички български граждани ясно виждат кой е проблемът и кой е преносителят на проблема. Сега остава това - този, който е носител на този проблем, да бъде отстранен от управлението и да започнем възстановяване на държавата", категоричен е Свиленски.

"Аз ходя на протестите и виждам какво искат хората. Всеки един протестиращ има собствена гледна точка и собствено виждане, но всички искат да няма корупция и Борисов да го няма. Ние от БСП сме зад протестиращите и редом с тях, но протестът е на младите хора, които не могат повече така да живеят в държавата", каза още социалистът.

Той припомни, че БСП има много категорична позиция, че иска и оставката на главния прокурор. "На конференция на градската организация на БСП в София приехме декларация, в която осъждаме действията на прокуратурата по отношение на нахлуването в президентската институция. В БСП няма  спор по двете искания на протеста - оставка на министър-председателя и на главния прокурор", отбеляза Георги Свиленски.

Според Свиленски ГЕРБ винаги са били в управление с ДПС, но никога публично -  винаги задкулисно и тайно. "Тяхното управление зависи изцяло от ДПС и без ДПС досега да си бяха отишли още след първия вот на недоверие. Никой не може да отрече подкрепата на ДПС за ГЕРБ във важни за правителството моменти - приемане на бюджети, на стратегически документи, на закони и поправки между първо и второ четене", подчерта народният представител от левица.

"БСП в последните четири години се самореформира, защото част от проблемите, за които протестират хората, ги видяхме и при нас. Затова правим и тези вътрешни реформи, които срещат и своята съпротива, но пътят, по който върви БСП, е правилният", смята Свиленски. По неговите думи тези реформи ще завършат с пряк избор на председател на партията и Конгрес през септември. "Оттам нататък БСП е готова да готова да влезе в управлението на държавата - с избрано ръководство и визия за управление", завърши Георги Свиленски.