Ивайло Калфин проведе работна среща с ръководството на ЕБВР

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин се срещна в Лондон с ръководството на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да обсъди работата си по доклада за бъдещия мандат на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ)

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин се срещна в Лондон с ръководството на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за да обсъди работата си по доклада за бъдещия мандат на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). В срещата, от страна на ЕБВР, участваха президентът на банката Томас Мироу, вицепрезидентът по въпросите на рисковете и ресурсите Хорст Райхенбах и новия вицепрезидент по операционните политики Ян Фишер.

Ивайло Калфин е постоянен докладчик на Европейския парламент за ЕИБ и е натоварен с подготовката на новия външен мандат на финансовата институция, отнасящ се до операциите й в държави извън ЕС.

Българският евродепутат  обсъди с ръководството на ЕБВР възможностите за подобряване на сътрудничеството между ЕБВР и ЕИБ, които са основните европейски финансови институции, отпускащи кредити за по-слабо развитите страни.  ЕС е най-големият хуманитарен донор в света, но финансирането е твърде усложнено и разпокъсано, което намалява ефективността на използването им.

В рамките на разговорите с ръководството на ЕБВР Ивайло Калфин има възможност да изложи идеите си за подобряване на механизма за финансиране, както и за евентуалното разширяване на мандата на ЕИБ.

Докладът на българския евродепутат за новия външен мандат на ЕИБ ще бъде представен в Комисията по бюджети на ЕС до края на октомври.

Допълнителна информация за предложенията, изготвени от Ивайло Калфин, по подобряване разпределянето на помощите за развитие и на прозрачността при разходването на парите на европейските данъкоплатци можете да намерите на адрес:

http://www.kalfin.eu/news/read/463