Таско Ерменков: Опозиция и протестиращи искаме едно - мафията вън, долу корупцията

Юли 15, 2020 Новини БСП в медиите 0 956

15.07.2020 г.

„Това правителство е неадекватно още от самото начало на своето управление. То не е адекватно в реакцията, която има към обществеността. То разглежда България като негова бащиния, която може да разграбва, може да унищожава“. Това каза Таско Ерменков, народен представител от ПГ на "БСП за България", пред БСТВ. По неговите думи властта използва прокуратурата за свои политически цели. Според народния представител влизането на прокуратурата  в президентството е било не толкова за унизяването на президента, а за всяване на страх.

Таско Ерменков направи аналогия между сегашния протест и този от февруари 2013 г. Според него през 2013 г. протестът е бил срещу всички във властта, включително срещу тогавашния президент Росен Плевнелиев. „Сега имаме уникалният шанс една от институциите да е с нас. Това ни обединява, защото президентът, като представител на народа, точно в този момент играе ролята на обединител", изтъкна Ерменков.

Относно вота на недоверие Таско Ерменков каза: „Ние сме парламентарно представена партия и нашата основна сила е парламентарната трибуна, от която трябва да артикулираме онова, заради което сме избрани от хората. Именно заради това в парламента ще внесем този вот на недоверие по отношение на корупцията. Това е вторият вот по отношение на корупцията. Това показва, че ние от самото начало последователно искаме да се преборим с това зло, с тази язва. Очакваме да получим подкрепа от онези, които не са парламентарно представени, за да може да има синхрон в действията. Опозиция и протестиращи искаме едно: мафията вън, долу корупцията“. Той призова всеки, който е заинтересован България да се развива, да няма корупция и мафията да изчезне,  да подкрепи БСП, загърбвайки партийните пристрастия.

"Когато от едната страна стоят нормалните хора, а от другата управляват мутрите, резултатът е такъв. Докато в България не се върне нормалното политическо противопоставяне на идеи, ние не можем да имаме нормална демократична държава“, завърши Таско Ерменков. 
 

Явор Божанков:  Протестът е автентичен и е много по-голям от Борисов

„Протестът е автентичен. Той е много по-голям от Борисов, защото исканията на протеста не са само за оставка на Борисов и Гешев, а мафията и мутрите вън от властта. Мафия има на различни нива в държавното управление – в съдебната система, политиката, държавна администрация. С този протест гражданското общество дава един сигнал и той е, че всичко има някаква граница". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред БСТВ. Той изрази надежда, че постепенно ще се тръгне към процес на нормализиране на обществото и връщане на държавността.

 „От началото на протестното шествие виждаме насилие от страна на властта върху протестиращи, грубо отношение, заплахи и противопоставяне на обществото", каза още Божанков. Според него протестите няма да затихнат, а ще се засилят. Народният представител смята, че властта е противопоставила умишлено на младите хора на площада протестено шествие с автобуси. „Това подразни хора. За управляващите явно българите са като стока, която вадят и прибират. Точно това грубо отношение, не само, че няма да успокои ситуацията, а напротив,  тя ще ескалира“, допълни социалистът.

Коментирайки вота на недоверие, Божанков направи ретроспекция на досегашния парламент. „В тези 3 години на 44-то НС се видя, че във всеки ключов момент, всички партии, с изключение на БСП, подкрепят управляващите. И на предишните вотове на недоверие пролича това, и сега ще е същото. Изводът е един: ние сме  единствената  опозиционна сила, която има последователно поведение ", изтъкна Явор Божанков. Той припомни, че това ще е петият вот на недоверие, който БСП внася в това Народно събрание и добави: "Оттогава досега събитията показват, че сме били прави".