Ирена Анастасова: БСП е на протестите – като всички, които искат промяна на модела на управление

Юли 15, 2020 Новини БСП в медиите 0 731

15.07.2020г.

„Хората не вярват въобще на сегашната политическа класа в България. Но аз ги призовавам да разсъждават. Ние сме на тези протести - като всички останали, които искат промяна на модела на управление в България. Разликата е, че имаме парламентарния инструмент. И сме си научили уроците. Цялото общество е свидетел на борбата, която ръководството на партията провежда в последните четири години и всички мерки, които бяха предприети, целят да изчистят съмненията за обвързаност на наши политически представители с нелегитимни от законова гледна точка представители на бизнеса и олигархията. Тази битка на БСП продължава, и аз смятам, че БСП е различна от това, което е била преди четири, пет или шест години“. Това заяви пред БНР секретарят на ПГ „БСП за България“ Ирена Анастасова.

„Освен че даваме конкретни примери за корупция, посочваме проблемите, които в годините се насложиха и доведоха до днешното състояние с корупцията в страната. Ако беше изпълнена Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 година, днес българската прокуратура нямаше да има работа, само че се случи обратното. Първо, изцяло е подменен държавният и административният апарат, чрез назначения на нискоквалифицирани хора. Второ, имаме непрекъсната промяна на законовата и нормативна уредба. Създава се нормативна уредба, която е неясна, с текстове, които подлежат на тълкуване, с неясни правила и регулации. Извършва се подмяна, без да е направен анализ на позитивите и пропуските от предишните уредби. Създават се перманентни структурни промени на органите и службите“, обясни Анастасова.

По повод внасянето на вота на недоверие, Анастасова заяви, че до момента БСП са внесли четири вота на недоверие и това е пети вот. По думите и протестите доказват правотата на левицата по темите, по които е внасяла вот на недоверие. Тя подчерта още, че темите от предишните вотове са същите проблеми, поради които хората са по площадите днес.

„От законова гледна точка, участието на Александър Паунов в излезлите чатове наистина е лична инициатива. Според правилника на Народното събрание, нито един народен представител не е длъжен да уведомява парламентарната група и който и да е било за въпросите, които ще постави в зала, питанията, които ще прави  т.н. Погледнато от друга гледна точка, г-н Паунов наистина не е член на БСП и е коалиционен партньор. Той сам пожела да напусне парламентарната група при разговор с лидера на нашата партия. Но ние не сме съд,  прокуратура, не можем да кажем дали всичко това е вярно и до каква степен. Този модел на управление в България е пуснал пипала във цялото общество, във всички институции, във всички партии включително. Не знам дали г-н Паунов е имал други контакти с г-н Божков, на за нас този въпрос наистина е приключен, тъй като той не е представител на БСП, а представител на Комунистическата партия“, заключи Анастасова.