Правителството води българската наука и образование към ликвидация

Окт 12, 2010 Новини БСП 0 1135

БСП ще предложи алтернативен  бюджет за 2011г

БСП ще предложи алтернативен  бюджет за 2011г.  

 

„Правителството води целенасочена политика на задушаване на образованието и науката в България". Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на НС на БСП. По думите на Станишев заради политиката на правителството, има опасност редица ключови учебни заведения в България да излязат в дървена ваканция, да намаляват заплати и да съкращават преподаватели. „Това е пълен абсурд", възмути се лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че за следващата година за образование се предвиждат с половин милиард лева по- малко средства и едва 60 млн.лв. за БАН. Лидерът на социалистите отбеляза, че в много институти хората осем дни в месеца са в неплатен отпуск. Според Станишев, с действията си управляващите лишават България от всякаква перспектива за развитие. „Това е атака към духовността и науката в България", категоричен беше той и добави, че на правителството не им трябват самостоятелно мислещи хора. „Всички трябва да изпълняват само политическата воля на ГЕРБ", заяви Станишев и добави: „В Грузия, където Симеон Дянков се подвизаваше като консултант от Световната банка, той се зае със същите реформи и очевидно със същия ефект, след като е бил изгонен от тази страна - пенсионна реформа, здравна реформа, промени академия на науките и нейното същинско закриване".

„Недопустимо е учените да бъдат унижавани и изхвърлени на улицата", заяви членът на ИБ на НС на БСП Ваня Добрева. По думите й в момента учените в България получават заплати около 180 лв., което е под прага на бедността. Добрева изрази възмущението си от ситуацията, в която Софийският университет ще е принуден за втори път в историята си да затвори врати. Членът на ИБ на НС на БСП заяви, че качество на висшето образование няма как да има с ликвидация на научни изследвания, с ликвидация на всякаква държавна подкрепа и с политически диктат. Добрева предупреди, че правителството нанася непоправими щети на науката в България. По думите й ГЕРБ  отдалечава страната ни от ЕС. „Може би след време България ще се нуждае от хуманитарни помощи", коментира Ваня Добрева.

„За нас е по- разумно парите за подслушване да бъдат пренасочени в духовната сфера", заяви Добрева. Тя изтъкна, че държавата има финансови ангажименти към държавните, а не към частните висши училища. Социалистите изразиха безпокойството си, че пари за стипендии няма да има. Ръководството на БСП смята, че в бюджета за догодина минимум още 100 млн.лв. са нужни за финансиране на научните изследвания и иновациите.  Ваня Добрева напомни, че  предвидените 227 млн.лв.  ще се изпълнят на 90%.

Сергей Станишев заяви, че социалистите ще изготвят алтернативни предложения по приходната и разходната част на бюджета за догодина. По думите му вариантът на управляващите е просто копие на бюджета от тази година. Приоритетни не са нито социалната сфера, нито образованието, а МВР и отбраната. „Това е пореден бюджет на замразяване на доходите", коментира лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че заради намерението на управляващите да вдигат осигуровките, проектобюджетът за 2011г. трябва да се изтегли и да се предложи актуален вариант. Председателят на БСП коментира, че заложените параметри за догодина се основават на оптимистични очаквания за икономически растеж и не е ясно какво ще стане, ако очакванията не се реализират.

Секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова определи като тревожен факта, че двама ключови министри - Симеон Дянков и Трайчо Трайков са в противоречие по важна тема, каквато е вдигането на осигуровките. „Лявата ръка не знае какво прави дясната. Това обикновено се случва, когато главата не си е на мястото", коментира Нинова. По думите й е безсмислено проектобюджетът за догодина да се гледа в парламентарните комисии, при положение, че става дума за закон, за който се знае, че няма да остане в сегашния вариант. „Ще гледаме този закон без Закона за бюджета на НОИ и на Здравната каса, където отсега знаем, че ще има промени", добави секретарят на ИБ на НС на БСП. Според Нинова това е загуба на време и на енергия. „Това е аргумент в подкрепа на мнението ни, че Цецка Цачева не си е на мястото като председател на парламента", каза още Нинова. 

Социалистите заявиха, че няма как да са оптимисти по отношение на ситуацията в здравеопазването. Те са категорични, че правителството продължава да няма визия за развитието на сектора. Сергей Станишев определи като абсурд подписването  споразумение между кабинета и БЛС, което да гарантира изпълнението на ангажименти на държавата, които тя има по закон. Социалистите заявиха, че ще се противопоставят на възможността парите за здраве да не се използват по предназначение. Станишев обясни, че опасенията на социалистите произтичат от точка в споразумението, в която се предвижда остатъкът по сметките на НЗОК към края на годината да се прехвърли към републиканския бюджет. „Това е национализация на резерва на Здравната каса", заяви Станишев. По думите му това противоречи на обещанието на премиера Борисов парите за здравеопазване да се използват само по предназначение.

По повод предстоящото саседание на Конгреса на БСП, Сергей Станишев отбеляза, че нагласата в партията е дискусията на Конгреса да се фокусира към подготовката за предстоящите местни и президентски избори през 2011г. Според лидера на социалистите изборите ще бъдат от огромно значение, защото на тях ще се решава дали в България ще спре управлението, което води страната към задънена улица, или тази тенденция ще продължи.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>