Петър Витанов за пакета „Мобилност“: Можем да очакваме положително развитие в Европейския съд

Ако бяхме проявили гъвкавост по време на преговорите, можеше да извоюваме по-добри условия, смята ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент

„По-голямата част от измеренията на пакета „Мобилност“ са изцяло в ущърб на източноевропейските превозвачи“, заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването по БТВ “Тази сутрин”. Повод за участието му е вчерашното гласуване в Европейския парламент на бъдещите правила за превозвачите, които от години разединяват страните-членки. Резултатите, които се очаква да бъдат обявени днес, са предвидими, тъй като едва 9 държави, включително България, са против приемането на пакета. 

Според Витанов част от текстовете в закона буквално ще направят компаниите от Източна Европа неконкурентноспособни. Връщането на превозното средство на мястото по регистрация, както и на водача по адресна регистрация, ограничаването на възможностите за каботаж и въвеждането на правила за командироване със сигурност ще увеличат административната, бюрократичната и финансова тежест за компаниите. „Всичко това е замаскирано зад едни по-добри условия за водачите. Но какъв е смисълът да имаме по-добри условия, ако нямаме работещи превозвачески фирми в България?“, риторично попита евродепутатът.  

„Това е само битка в голямата война и е възможност за равносметка. Когато има ясно деклариран национален интерес, всички заставаме плътно зад него. Според мен можеше има малко по-голяма активност в Съвета на ЕС по време на нашето председателство. Проявата на гъвкавост и отстъпчивост може би щеше да ни помогне да извоюваме малко по-добри условия. Не става въпрос толкова за пропуски на държавата, а по-скоро за правилно позициониране в преговорния процес. Това трябва да ни е за урок за следващия път“, каза още Витанов.

Той определи спорните текстове от пакета „Мобилност“ като дискриминационни и непропорционални, защото ощетяват държави и компании на базата само на техния регион. „Очакваме, когато политически аргументи бъдат заменени от юридически, Съдът на ЕС да постанови отмяна на тези актове. Защото те са изцяло извън синхронизацията, извън хармонизацията на Европейското право. Вместо да укрепим единния пазар, ние изключваме от него компании, фирми, държави. Смятам, че имаме всички аргументи да очакваме едно положително развитие в Съда“, убеден е евродепутатът.