Ивайло Калфин: Новите политики на ЕС в Бюджет 2011 да се финансират от спестените средства, вместо да се искат допълнителни от държавите-членки

"Най-добре е новите политики (на ЕС в Бюджет 2011) да се финансират от спестените средства вместо да се искат допълнителни пари от страните членки

"Най-добре е новите политики (на ЕС в Бюджет 2011) да се финансират от спестените средства вместо да се искат допълнителни пари от страните членки. Така ще бъде по-добре за правителствата и аз се надявам, че финансовите министри ще подкрепят идеята на парламента."

Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по бюджети на ЕП Ивайло Калфин в коментар по повод завършилата процедура в Комисията по гласуването на проекта за бюджет на ЕС за 2011 г. В решението си Комисията по бюджети на ЕП препоръча на Съвета на ЕС да се откаже от възстановяването на непохарчените средства на държавите членки, като вместо това използва оставащите пари за общоевропейски проекти и политики.

Според българският евродепутат на европейския бюджет трябва да се гледа като на сбор от политики, а не като на количество пари.

"Бюджетът на ЕС е около 40 пъти по-малък от съвкупността на националните бюджети на страните-членки и трябва да се използва именно за подпомагане на по-слабо развитите региони и за развитие на европейски политики и приоритети, които отделните страни не могат да си позволят индивидуално. Именно това предлага Бюджетната комисия - не повече пари, а повече ясно очертани приоритети в подкрепа на общностните политики", обясни Ивайло Калфин.

Според него България трябва да направи всичко възможно да се включи пълноценно в прилагането на тези политики.

"Усвояването на европейски средства не може да бъде самоцел и не може да замества липсата на национални средства. Трябва да покажем, че с парите на европейските данъкоплатци България върви напред и допринася за осъществяването на европейските ценности и политики", подчерта Ивайло Калфин.   

Обща информация за бюджета на ЕС за 2011 г., колко ще плаща България и как ще се промени разходването на общностните средства можете да намерите  на:

http://www.kalfin.eu/news/read/452