Правителството на ГЕРБ е абсолютно непредсказуемо и безотговорно

Окт 10, 2010 Новини БСП 0 1399

Сергей Станишев: Управляващите да изтеглят проектобюджета за догодина Правителството на ГЕРБ е абсолютно непредсказуемо и безотговорно

Сергей Станишев: Управляващите да изтеглят проектобюджета за догодина

Правителството на ГЕРБ е абсолютно непредсказуемо и безотговорно. Това създава хаос - както за хората, така и за бизнеса. Постоянните импровизации се правят на гърба на гражданите. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев преди началото на заседанието на Националния съвет на партията. Ръководството на БСП прие позиция на партията по пенсионната реформа.

„Самият замисъл на т.нар. пенсионна реформа беше доста безумен. Вече близо осем месеца държавата се тресе от напрежение и хората не знаят каква политика ще води правителството по отношение на пенсиите и начина на осигуряване", заяви Станишев. Като пример за неадекватната политика на ГЕРБ лидерът на БСП посочи последните импровизации около намерението да се повишават осигуровките. „Щяха да ги повишават с 3%, после с 2%. Не знам какво ще измисли правителството в следващия момент, защото всичко е предпоследно", възмути се председателят на социалистите.

Станишев изтъкна, че БСП категорично се противопостави пенсионната реформа, която предвиждаше българите да работят докато умрат. Лидерът на БСП изтъкна, че тя засягаше интересите не само на хората в предпенсионна възраст, но и на работещото поколение. „Когато се мисли една реформа, тя трябва да отчита реалностите в България", категоричен беше Станишев и напомни, че през 90-те години нито бизнесът е плащал осигуровките, нито хората при високата безработица са мислили за утрешния ден.

Сергей Станишев напомни за категоричната позиция на БСП срещу намаляването на осигуровките с 2 пункта през миналата година. „Ние предупредихме, че това ще доведе до дупка от около 400 млн.лв. и гласувахме против", изтъкна председателят на социалистите. По думите му понижаването на данъците до определено ниво води до повишаване на приходите, защото икономиката се изсветлява. От едно ниво надолу обаче те не дават този ефект, а водят до обратен ефект и огромни дупки в бюджета.

Според лидера на БСП има проблем с демографията и стабилността на пенсионната система, но в тази сфера решенията трябва да са предсказуеми и дългосрочни. „Трябва да се търси широк консенсус в обществото. Това винаги е бил нашият подход", изтъкна Станишев и напомни, че предишното правителство остави в наследство 1,8 млрд.лв. в Сребърния фонд за стабилността на пенсионната система.

„Това е проектобюджетът, който най-бързо се актуализира", коментира Станишев по повод бюджета за 2011г. Според лидера на БСП е редно правителството да изтегли проекта и да внесе актуален вариант, който отчита ефектите от промените в Кодекса за социално осигуряване и намерението за вдигане на осигуровките.

За пенсионна реформа не може да се говори, защото не се променя системата, а се предлагат мерки, които са антисоциални и антинародни, заяви председателят на Съвета по труда и социалната политика към НС Драгомир Стойнев. Той представи позиция по пенсионната реформа, която беше одобрена от членовете на НС.  Стойнев отбеляза, че управляващите  често променят предложенията си за вдигане на вноските - в началото с 3% , после с 1,5%, накрая с 0,7%. Той коментира, че управляващите сменят нивата така, както се променят котировките на фондовата борса.

Стойнев наблегна, че при всяка промяна на пенсионната система трябва да се вземат предвид конкретни фактори. Сред тях са демографското състояние на страната и застаряването на населението; ниският коефициент на заетост при младите и хората над 55; проблемите при заетостта на хората с увреждания; ниските нива на квалификация и образование; здравният статус на нацията. Драгомир Стойнев, който е и председател на социалната комисия в парламента, заяви, че реформа в тази сфера трябва да се обвърже с реформа и в здравеопазването и образованието, тъй като секторите са взаимосвързани. Според Стойнев подобно обвързване на промени ще доведе до по-добър резултат.

По време на предходното управление са правени положителни промени като увеличение на минималната, средната и максималната пенсия и тежестта на осигурителния стаж, отбеляза Стойнев. По думите му управляващите искат да правят промени в пенсионната система заради дефицита от 2 млрд.лева в държавното и обществено осигуряване. Той беше категоричен, че такъв дефицит има всяка една държава от ЕС, чиято система е на солидарен принцип и коментира, че повечето държави в съюза работят по този начин.

Председателят на социалната комисия в НС припомни и че намаляването на осигурителната вноска при предишното правителство е извършено по време на икономически растеж. Тогава броят на осигурените лица се е повишил с 24%. Стойнев заяви, че намаляването на осигурителните вноски по време на криза не е препоръчително, а именно това направиха управляващите от ГЕРБ. Той беше категоричен, че причината за дефицита в системата е именно намаляването на осигуровките с 2 пункта.

Вдигането на осигурителния стаж е скрито вдигане на възрастта, каза още председателят на Съвета по труда и социална политика към НС на БСП. Според него управляващите целят хората трудно да се пенсионират и да се възползват от своите социални права и по този начин да се намалят разходите. По данни на социалистите едва 80 млн. ще бъдат спестени по този начин. Стойнев заяви, че средната продължителност на живота у нас е ниска и затова по-малко хора ще могат да вземат пенсии. В България, спрямо всички държави в ЕС, средната възраст на пенсиониране е 61,5 години, а за Съюза 61,4 години. Това, което прави Европа, вдигайки възрастта, ние вече сме го постигнали. Не виждам защо трябва да се бърза и от догодина да се вдига възрастта, коментира Драгомир Стойнев. Според разчетите на социалистите проблемите по тази тема ще започнат едва през 2020 г., едва тогава може да се мисли за плавно вдигане на възрастта.

Стойнев акцентира, че е от изключителна важност между синдикати, работодатели, партии и управляващи да има консенсус по промените в пенсионната система. Като проблем, който ще се появи вследствие на промените той отбеляза отдръпването на доверието на хората от системата и липсата на стимул на младите хора да се осигуряват.

Сред предложенията за подобряване на пенсионната система, които социалистите приеха са увеличаването на осигурителната вноска с 2 процентни пункта; увеличаване на вноската във фонд „Безработица" на ДОО от 1 на 2 на сто; регулярно увеличаване на максималния месечен размер на осигурителния доход за страната до размер на 10 минимални заплати за съответния период; запазване на швейцарското правило за актуализиране на пенсиите; увеличаване на стимула за всяка година осигурителен стаж за работа, след придобиване на право за пенсия от 3% на 5%; признаване на времето на редовно обучение във ВУЗ за осигурителен стаж; рязко противопоставяне на задържането на доходите.