Младите в БСП: Време е за промяна в България

Окт 09, 2010 Новини БСП 0 1752

Младежкото обединение /МО/ в БСП си поставя за цел да участва активно в политическия живот с акцент върху проблемите на младите хора - образование, заетост, реализация, социална грижа

Младежкото обединение /МО/ в БСП си поставя за цел да участва активно в политическия живот с акцент върху проблемите на младите хора - образование, заетост, реализация, социална грижа. Това заяви при откриването на Националната конференция на МО в БСП председателят на Обединението и член на ИБ на НС на БСП Явор Гечев.  Той изтъкна, че една година след създаването и изграждането на работеща структура на МО, младите социалисити поставят пред себе си нови приоритети - отварянето на БСП към младите хора и предлагане на алтернативи по политиките, които ги засягат пряко. „Имаме ясен план и даваме максимума, за да обърнем тенденцията младите да са пасивни и да бягат  от политиката", заяви Гечев.

Председателят на Младежкото обединение напомни за успеха на редица инициативи и кампании на младежите от последната година. За примери Гечев даде  акцията срещу здравната реформа и бившия здравен министър Божидар Нанев, кампанията срещу лобистките закони на ГЕРБ и опасността да бъдат разрешени ГМО в страната. Младежите организираха подписка в интернет за отстраняването от поста на Божидар Димитров заради недопустимите му изказвания. Продължава и инициативата „Дянков, назначи ме" срещу младежката безработица и политиката на финансовия министър. Младежите дадоха оценка и за изминалата година от мандата на правителството на ГЕРБ в книгата „Една година шменти-капели".

Според младите социалисти задълбочаването на кризата в България е резултат от управленската неадекватност на правителството. В обществото ни има очаквания за промяна на водената от правителството политика, смятат младите в БСП.  Те критикуваха приетата тази седмица от Министерски съвет Стратегия за развитие на младежта. Според секретаря на НС на МО Михаил Балабанов управляващите нямат разбиране за това, че успяващите страни базират икономиките си на знанието. Младите социалисти възразиха срещу това, че през 2011г. средствата за младежка политика отново ще бъдат драстично орязани, докато парите на МВР се увеличават. Догодина очакваният бюджет за образование е само 3.3% от БВП,  а този за наука -  0.1%. „По-ясен показател за приоритетите на държавата няма. Поставени сме пред цивилизационен избор - между „Нашата полиция ни пази" и „Върви, народе възродени", заяви Балабанов.

Националната конференция на Младежкото обединение се провежда в Пловдив под мотото "Един за всички, всички за промяна в България". В нея участват над 320 делегати на Клубовете на МО от цялата страна, както и гости от ИБ на НС на БСП, депутати от  Коалиция за България.