Евгени Кирилов: Силно се надявам че новите страни-членки няма да попаднат в категорията на големите губещи след 2013 г.

Окт 07, 2010 Новини БСП 0 1625

Силно се надявам че новите страни-членки няма да попаднат в категорията на големите губещи след 2013 г

Силно се надявам че новите страни-членки няма да попаднат в категорията на големите губещи след 2013 г. Това мнение изказа българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов по време на дебата за бъдещето на политиката на сближаване, който се проведе тази сутрин по време на пленарната сесия в Брюксел. В изказването си българският евродепутат обърна особено внимание на въпроса за бюджета на структурните фондове след 2013 г. 
"Всички сме съгласни, че до момента политиката на сближаване има огромно положително въздействие. То може да се види и да бъде разпознато. Въпреки това има различни виждания за политиката на сближаване след 2013 г.", припомни Евгени Кирилов. 
Според българският евродепутат необходима е "промяна на политиката на сближаване за да се адаптира към новите предизвикателства и реалности, но това трябва да стане на базата на нейните постижения, а не като се трансформира изцяло". 
"Това се отнася с еднаква сила до запазване на основните принципи и бъдещия бюджет на политиката на сближаване", настоя Евгени Кирилов.  "Наскоро комисарят по бюджета наблегна на това, че ще бъде направено усилие да няма "големи губещи" що се отнася до разпределението на средствата от структурните фондове в бъдеще. Силно се надявам новите страни-членки да не попаднат в категорията на "големите губещи", подчерта българският евродепутат.
В заключение Евгени Кирилов заяви, че "орязването на парите за сближаване изобщо не би трябвало да бъде опция". 
"Това не е само финансов въпрос. Едно орязване ще се отрази негативно върху принципа на солидарност", завърши Евгени Кирилов.