Премиерът Бойко Борисов се скри от вота на недоверие

Окт 06, 2010 Новини БСП 0 1122

  Министър-председателят „реже ленти", докато в парламента дискутират за здравето на  българските граждани   Бойко Борисов страхливо се крие от парламента

 

Министър-председателят „реже ленти", докато в парламента дискутират за здравето на  българските граждани

 

Бойко Борисов страхливо се крие от парламента. Той носи отговорност за политиката на правителството, в това число в здравеопазването. Той правеше очевидно неудачните кадрови назначения за министри. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по време на дебатите по вота на недоверие заради провала на правителството в здравеопазването. Лидерът на БСП изтъкна, че за първи път има дискусия по вот на недоверие и гласуване на промяна в кабинета, които не са уважени от министър-председателя. „Той в момента се занимава с любимото си занимание - да реже ленти", изтъкна Станишев. По думите му това е обида не само към опозицията, но и е показателно за отношението към представителите на мнозинството.

Сергей Станишев беше категоричен, че вотът на недоверие предварително е изпълнил целите си - министърът на здравеопазването е сменен и има поредно обещание за допълнителни 200 млн.лв. за здраве. Лидерът на БСП отбеляза, че действията на кабинета през последната седмица е самопризнание за провала на управляващите в здравеопазването. „Достатъчно е да попитате хората къде има провал - първото нещо, което ще отговорят е- здравеопазването", заяви председателят на ПГКБ.

Лидерът на социалистите изтъкна направеното в здравната сфера при предишното правителство - системата беше финансово стабилизирана; всяка година с 200 млн.лв. нарастваха средствата за здравеопазване. „Няма болница за предишните 4 години, която да не е модернизирана. За това се дадоха 450 млн.лв.", напомни лидерът на БСП. Той изтъкна, че с 45% нараснаха заплатите в спешната помощ и бяха закупени 430 нови линейки. Беше приета и стратегия за развитие на здравеопазването до 2013г. „Всичко това беше свършено. Но днес вотът на недоверие е към правителството на ГЕРБ и към премиера Бойко Борисов", заяви Станишев.

Председателят на ПГКБ беше категоричен, че това не е вот на недоверие към министъра на здравеопазването. Станишев напомни признанието на Анна-Мария Борисова, че без парите от финансовото министерство и подкрепата на премиера, не може да направи нищо. Лидерът на БСП обясни, че основният проблем идва от провала на финансовата и бюджетна политика на правителството. „Разликата между обещано и постигнато е 4 млрд.лв. надолу", изтъкна Станишев. Той напомни думите на Симеон Дянков, че в България трябва да останат 100 болници. „Това ли е достъпно и качествено здравеопазване!", възмути се председателят на ПГКБ. По думите му в резултат на политиката на управляващите здравнонеосигурените от 900 хиляди са нараснали на 1,8 млн. души. Станишев беше категоричен, че правителството на ГЕРБ нарушава Конституцията, в която е записано правото на гражданите на здравно осигуряване и достъпна помощ. 

Според лидера на социалистите, управляващите разглеждат здравеопазването като чисто пазарна система, а не като обществено благо и право на българските граждани. „Здравето не е стока", категоричен беше Станишев. По думите му  заради политиката на ГЕРБ  здравеопазване ще има за тези, които имат пари и могат да доплащат, а всички останали ще бъдат оставени да се оправят както могат.

Сергей Станишев заяви, че няма никаква прозрачност и никой не знае как се разходват парите за здравеопазване.  Той нарече безумна последната идея на премиера Борисов - НЗОК да бъде публично дружество. „С какъв акъл и с каква компетентност се говори за това!", възмути се лидерът на БСП.

От Коалиция за България изразиха тревогата си, че не е ясно каква ще е политиката в здравеопазването оттук нататък. Сергей Станишев обясни, че проблемите в сектора предизвикват верижна реакция. „Болни хора, недолекувани, не могат нито да работят, нито да живеят", добави председателят на ПГКБ. По думите на Станишев в здравеопазването има пълна липса на контрол и прозрачност, въпреки че ГЕРБ дойде на власт с тези обещания. „Конфликтът на интереси и корупцията стават марка на ГЕРБ в областта на здравеопазването", каза още председателят на ПГКБ. Станишев  изреди емблемите на ГЕРБ в областта на здравеопазването -  закриването на болници, съсипване на системата, конфликт на интереси, въвеждане на пазарни принципи в една обществена система, пълен хаос, безпомощност и паникъорски действия.

Според лидера на социалистите е имало подготвен от ГЕРБ сценарий, целящ новият здравен министър да бъде избран преди дебатите по вота на недоверие. „Подозирам сценарий на мнозинството за това да не се чуе в обществото дискусията за състоянието на здравеопазването, която вълнува хората", заяви Станишев. Той изрази възмущението на левицата от поведението на председателя на парламента Цецка Цачева, която допусна безпрецедентно изявление и поведение на ПГ на Атака в залата. „Това е съзнателно смачкване на парламента. В тези условия не може да се води дискусия", заяви председателят на ПГКБ.

„Не знам как говорите за популизъм, след като Бойко Борисов има славата  на най- големия популист", обърна се към мнозинството зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков и показа портрет на премиера в залата заради безпрецедентната му липса при обсъждането на толкова важен въпрос. По думите на Миков в здравеопазването са се появили непознати до този момент реалности като листи на чакащите например. „Такава катастрофа не е имало до сега. Вотът е свързан с управленската импотентност в сектора", заяви Миков. Той отговори на несъстоятелните обвинения на мнозинството с думите: „Лекарите и синдикатите заради Конгреса на БСП ли излизат на улицата?". Ангел Найденов напомни, че  болниците внасят искове заради неизплатените им средства. Найденов изтъкна, че Лекарският съюз настоява средствата за здраве да са поне на нивото като в бюджета за 2009г., приет по времето на кабинета „Станишев".

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова цитира думи на премиера Борисов, които недвусмислено изразяват признанието му за провал в сектора. Валя Богданова призова управляващите да си дадат сметка за реално стореното от тях за година и половина в здравеопазването. По думите на Мая Манолова управляващите се правят, че в последните 15 месеца не са съществували, и че корупцията и конфликтът на интереси не са част от практиките на ГЕРБ в здравеопазването. „Хората, лекарите, пациентите не мислят така", категорична беше Манолова. По думите й здравната политика на управляващите се формира, ръководи и провежда в условията на тежък конфликт на интереси, който се развива в геометрична прогресия. Според Манолова  фармацевтичните фирми и фирмите за доставка на апаратура така са оплели днешните управляващи, че всъщност точно фирмите вземат решенията. Депутатът от левицата изтъкна, че пазарът на лекарства в България е над 3 млрд.лв. годишно. Според Манолова до тук всеки министър от ГЕРБ е част от тази схема. „При цялата оскъдица на парите за лекарства, пари се пилеят, за да могат едни хора да печелят колосални пари от търговията с лекарства. От това умират хора - без лекарства. Това е грозната истина за т.нар. здравна реформа на управляващите", заяви Мая Манолова.