Николай Цонков: С плащането на милиони на чужди организации, ГЕРБ признават, че са некомпетентни

29.05.2020 г.

„Днес управляващите предлагат да се приеме  споразумение между Международната банка за възстановяване и Министерството на образованието и науката. Ние от БСП категорично не подкрепяме тази практика от правителствата на Бойко Борисов да се сключват консултантски договори с  чужди организации, когато имаме подготвени  български специалисти. Това е порочна практика". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков от трибуната на Народното събрание.  

Той припомни, че в последните  години са се натрупали сериозни проблеми в образованието: „Това е продиктувано и от грешните политики, които се водеха, особено през последните 10 години от правителствата на Бойко Борисов, в резултат на което правилно беше програмирана и специална оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", в която бяха заложени на 1 млрд. и 600 млн., с които да бъде стимулирано образованието в България и образователния сектор. Но през 2016 г. бяха замразени средствата по оперативната програма.  Той допълни, че по-късно, с решение на Министерски съвет, скандално се е взело решение 102 млн. от тази програма да бъдат прехвърлени към друга програма към Министерство на икономиката. ”В програмния период 2014-2020 г. се видя пълният провал на правителствата на Бойко Борисов и невъзможност за усвояване и ефективно реформиране на системата на образованието.”, каза Цонков.

А там вие сами с решение на Министерски съвет сте приели анализ  за социално – икономическото развитие на България, в който казвате недвусмислено, че в образователната система не е постигнат кой знае какъв напредък.

„С подписването на това споразумение вие признавате, че сте некомпетентни и не може да се справите с проблемите на образованието в България", каза социалистът. Той обясни, че сега българските граждани ще платят милиони, за да се формулира стратегическа рамка за развитието на образованието в един дългосрочен период: „По този начин вие казвате: „Системата на образованието в България няма добри експерти, не вярваме на качествата на нашите преподаватели и експерти, затова ще използваме хора от чужбина. Това е цинично. И за капак на всичко, вие предлагате да се дадат над 3 млн. лв. на чужди експерти, които не познават българската система на образование за решат тези проблеми. Ако това не е признание за провала на правителствата на Бойко Борисов, не виждам какво друго може да се каже. Отсега съм убеден в резултата – нула”, завърши Николай Цонков.

 

Ирена Анастасова към управляващите: Вникнете в добронамереността на това, което ви казваме

„Ние сме свидетели на липсата на какъвто и да е анализ или изводи. На тази база се вземат решения за бъдещи действия в системата на образованието. Това, което каза г-н Цонков, е факт. След година успяхте да внесете в НС доклад за приложение на целите и принципите на Закона за предучилищно и училищно образование. Какви са качествата му – ще коментираме тепърва. Но когато ви обясняваме някои неща, постарайте се на вникнете в добронамереността на това, което ви се казва. Не търсете политически ефект“. Това коментира от трибуната на НС народният представител от ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова.

 

Драгомир Стойнев: Оперативната програма от 2016 г. не сработи – този провал ще продължи

„Не говорим за ролята на учителите и българското образование по време на кризата. Става въпрос за една оперативна програма, в която през 2016 г. за първи път бяха замразени средства. Става въпрос за една оперативна програма, в която се създаде специална агенция, защото средствата за прословутия център за върхови постижения, бе пълен провал.  Става въпрос за оперативна програма, в която не могат да се усвояват европейски средства. В нея вие се провалихте. В същото време, от тази оперативна програма, ние трябва да даваме пари към съответната банка, която да ни пише стратегията до 2030 година. Това искаме да ви кажем – че има нещо сбъркано. Тази оперативна програма не сработи. И този провал ще продължи“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на НС.