Христо Проданов: От 3 години БСП предлага 9% ДДС за всички храни и за лекарствата

Май 13, 2020 Новини БСП в медиите 0 686

При Борисов обещаното не е като изпълненото

 „Предложенията на БСП биха помогнали на най-нуждаещите се хора. От 3 години предлагаме 9% ДДС за храни и лекарства. За всички български граждани, които поради кризата бяха в неплатен отпуск, или трябваше да гледат своите деца, ние предложихме да получат по една минимална работна заплата с осигуровките за месеците, в които тези хора са си вкъщи.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред БНТ. Той уточни, че това касае самоосигуряващите се, майките, артистите. Социалистът допълни, че ако е било прието предложението на БСП, нямаше хиляди хора да са с прекъснат осигурителен стаж.

„При г-н Борисов обещаното не е като изпълненото. Той многократно първоначално е заявявал едно, а след това е променял мнението си. През 2011г. отново говореше за намаляване на ДДС, но не направи нищо и не изпълни и това си обещание до ден днешен", каза Проданов. Той обясни, че ако все пак бъде предложено 9% ДДС за храните в туристическия бранш, БСП ще го подкрепи: „Имаме политически позиции и за нас няма значение дали е предложено от БСП или от друга партия. Щом съвпада с нашите виждания,  ще го подкрепим. Ние сме последователна и отговорна партия."

Социалистът припомни, че от 2 години БСП предлага туристически ваучери с цел помощ на  бранша, които не са били подкрепени от ГЕРБ и Обединени патриоти, но изрази задоволство, че сега управляващите са подкрепили тази идея, както и  мерките, свързани с туризма- плащане на места в чартърни полети за чужди туристи, които пристигнат в България, както и предоставянето на ваучери за медиците на първа линия и полицаите.

„Основните мерки, които бяха приети са неработещи- например мярката „60:40”. Това не го казва БСП, а бизнесът и хората. Ние само предвиждахме тази ситуация и проверявахме", подчерта Проданов. Той припомни, че от подкрепата на държавата са се възползвали фирми, които за миналата година са изкарали чиста печалба от над 20млн. лв. „Ролята на държавата трябва да бъде да помага на най-уязвимите”, завърши Христо Проданов.