Димитър Данчев: Предложенията на управляващите са работа на парче

Май 13, 2020 Новини БСП в медиите 0 986

13.05.2020 г.

„Управляващото мнозинство в парламента е поставено в поредната унизителна ситуация – премиерът в последната минута изненадващо взима някакви индивидуални решения и ги спуска за изпълнение в парламента. Новината, която вчера премиерът изстреля за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС върху услугите в туризма и вероятно за книгите, беше изненада за мнозина в парламента, в това число и колегите от ГЕРБ“. Това каза Димитър Данчев, секретар на ПГ на „БСП за България“, пред БНР.

Според него разглежданите предложения в парламента вчера за промени в Закона за здравето, както и промените в Закона за извънредното положение показват, че  управляващите нямат ясен план и визия за това какво трябва да се прави – нито в условията на извънредно положение, нито след излизането от него. „Предложенията, които се правят – данъчни, социални, икономически – изглеждат като работа на парче. Затова нашата позиция е, че подобни мащабни промени трябва да се правят след изготвянето на подробен анализ за състоянието на бюджета. Към момента ние не разполагаме с информация от финансовия министър за реалното състояние на финансите на държавата“, коментира Данчев.

Димитър Данчев припомни част от предожените мерки от  БСП - по една минимална заплата за хората в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се, както и увеличаване на плащанията за безработица от 9 на 17 лв. на ден. „Мярката за намалянето на ДДС на храните и лекарствата пък внасяме за четвърти път от началото на 44-то Народно събрание. Правим това, защото считаме, че това са най-чувствителните за нашето общество сектори. Предложението ни обаче беше отхърляно няколко пъти с мотивите, че подобна мярка трудно ще бъде прилагана и ще компрометира приходите на бюджета“, добави той и попита дали сега  правителството има анализ каква част от приходите ще бъдат загубени от тяхното предложение. Социалистът подчерта, че особено когато става дума за данъчна политика, гражданите и бизнесът очакват определена предвидимост на законодателните промени. Той призова министърът на финансите да обясни ефекта от мярката в парламента.
 

Според Димитър Данчев предложението на управляващите ще отвори дебат в обществото защо точно в туризма трябва да се намали ставката на ДДС, а не и в други сектори. По неговите думи министър-председателят и финансовият министър трябва да излязат с много ясни мотиви за това. „Предлаганата от нас намалена ставка за ДДС на основни храни и лекраства например е сполучлива и широкоприлагана европейска практика – всъщност само в две европейски държави няма диференциран ДДС за тези стоки“, каза още той.