Петър Витанов към Франс Тимерманс: Да се погрижим за работниците и за самоосигуряващите се лица

11.05.2020 г.

„Европейският зелен пакт трябва да бъде поставен в контекста и в основата на Плана за възстановяване на ЕС след края на пандемията. Основна наша цел следва да е защитата на работниците и на регионите, които са били най-силно засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика. Нетипичните форми на заетост се разпространяват бързо и влошават условията на труд в много сектори. Ако искаме да защитим най-уязвимите граждани, най-добрият инструмент за това е Фондът за справедлив преход“. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на дискусия с изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс в Комисията по транспорт и туризъм.

Витанов бе определен за докладчик от страна на социалистите в Комисията по транспорт по Фонда за справедлив преход - един от основните инструменти, с който държавите-членки ще бъдат подпомогнати, за да успеят да постигнат неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

„Наша първа и основна цел трябва да е подсигуряването на справедлив преход за работниците. Изключително важно е и да инвестираме сериозно в човешки капитал чрез политики, които да подобрят трудовата мобилност на заетите, за да избегнем високи нива на безработица в някои от най-засегнатите региони. Необходима е и сериозна подкрепа за самоосигуряващите се работещи“, акцентира Витанов.

На въпрос на Витанов каква е позицията на ЕК относно включването в обхвата на подкрепата на Фонда не само на работниците, но и на самоосигуряващите се лица, Тимерманс заяви положително становище.