Ирена Анастасова: Образователната система въобще не беше готова за дистанционно обучение

Май 08, 2020 Новини БСП в медиите 0 701

Българският учител даде най-доброто от себе си в тази ситуация, но не получи никаква помощ

"Българският учител даде най-доброто от себе си в тази ситуация, но не получи никаква адекватна помощ. Не съм съгласна, че системата беше готова, нито една система всъщност не беше готова, но образователната система трябваше да бъде една от малкото системи, която наистина да е готова, а не беше", заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова пред БНТ.
 
Според нея е добре, че Министерството на образованието се е вслушало в мнението на гилдията, на голяма част от учителите- да се отмени националното външно оценяване след 4-ти и 10-ти клас. "Години наред не се правеха никакви изводи и анализи от тези две външни национални оценявания, особено след 4-ти клас. Системата не е готова обаче за онлайн изпити и нямаше как те да бъдат спестени в 7-ми и 12-ти клас, защото тези изпити са вход в следващи етапи на обучение", коментира Анастасова.
 
Депутатът подчерта, че липсата на единна електронна платформа, която да е от голяма помощ в момента, довела до това, че различните учители работели и работят с различни платформи. "Представете си едно дете във втори клас как влиза в Classroom, в Zoom, в множеството различни платформи, създаваше сериозни проблеми. Системата се справи, но тук не говоря за качеството на образованието", обърна внимание Анастасова.
 
"Системата заработи. Въпреки проспиването на четири години от въвеждането на новия Закон за образование, в който  дистанционното образование съществува, но то е само на хартия. Системата заработи, защото в своята същност е много добре организирана и дисциплинирана. И тя заработи не благодарение на усилията на Министерството на образованието, а благодарение на усилията на учителите и на ръководствата на училищата. В това съм абсолютно убедена, защото знам какви усилия положиха колегите", изтъкна Ирена Анастасова и наблегна на това, че колегията не е била готова да се справи в ситуацията, но че на всички, със собствени средства и ресурси, в крачка, им се наложило да се пригодят към новите условия на работа.
 
Ирена Анастасова завърши, че е редно да отдаде заслуженото и на голямата помощ от страна на родителите, като за пример даде децата в началните класове, които по никакъв начин нямало да се справят без намесата на своите майки и бащи.