БСП иска оставката на Екатерина Захариева

Май 08, 2020 Новини БСП 0 1628

08.05.2020

БСП категорично възразява срещу присъединяването на България към  разпространената днес декларация на министрите на външните работи на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 г. от края на Втората световна война.

Подобни декларации в деня, в който капитулира Нацистка Германия омаловажава милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света.

Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници.

Подобни интерпретации и констатации, без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

Настояваме министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева да оттегли подписа си и премиерът да внесе в парламента нейната оставка.

Неоспорим факт е, че Денят на победата - 9 май 1945 г. затвори най-кървавата страница в историята на човечеството и даде шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която България днес е част.

Без Деня на победата, нямаше да бъде възможен Денят на Европа. Поздравяваме българските граждани с двата празника!