Георги Михайлов: Да се вземат икономически, транспортни и образователни мерки, освен здравните

Май 07, 2020 Новини БСП в медиите 0 638

Нужно е да се обърне внимание и на другите болести

„За промените в Закона за здравеопазването за излизане от извънредното положение не може да бъде отговорен само министърът на здравеопазването и главният санитарен инспектор. Това е несериозно. Нужни са отговорни лица и за взимането на икономически, транспортни и образователни мерки.” Това заяви народният представител  от ПГ на "БСП за България" проф. д-р Георги Михайлов.

 Той обяви, че е останал много изненадан от изказванията на свои колеги, които са призвани да вдъхват увереност и желание на хората да се справят: „Искам да успокоя хората, че няма да загубим цели поколения, няма да загубим майките и бащите си, няма да загубим нашите баби и дядовци. Има сериозна ситуация, изисква сериозни мерки, но тези мерки трябва да бъдат сериозни обсъдени.”

 Проф. Георги Михайлов подчерта, че от началото на ситуацията с коронавируса, БСП се е  държала отговорно и е  поставяла въпроса за оценка на цялостната ситуация, а не само на медицинския й ракурс.Той припомни, че  това е многостранен проблем, касаещ образование, транспорт, социална дейност, изкуства, спорт и за него не могат да отговарят само лекари: „Бе нужно да се създаде оперативен щаб, включващ всички ангажирани министерства. На лекарите бяха задавани въпроси, които изобщо не са в тяхната компетенция, на тях трябваше да отговарят съответните министри.”

Михайлов подкрепи декларацията на Българския лекарски съюз,  в която се казва, че трябва да се обърне внимание  и на всички други заболявания, които в момента не биват диагностицирани заради създадената психологическа обстановка и породеното от това нежелание на хората да посещават лечебни заведения. Той подчерта, че много от отделенията на болниците  не функционират нормално.

 „Тази ситуация за пореден път  доказа това, което от БСП заявяваме от повече от 3 години-  че моделът на управление на здравната система на въртене на обороти като в дюкян изобщо не работи. Болниците няма как да бъдат финансирани, защото в момента няма достатъчно пациенти", каза проф. Михайлов. Той допълни, че никъде в света не е така: „Не бива по този начин да се управлява здравеопазването- то е част от националната сигурност. Не се плаща на полицаите за това колко престъпници са хванали, нито на пожарникарите колко пожара са изгасили, а за да са готови да реагират във всеки момент. Здравната система не бива да се третира като търговска система. Ако правителството не разбере, че това трябва да се промени, ще си понасяме последствията постоянно. Резултатите са видни- закриват се отделения, няма специалисти, има сериозна кадрова криза.”

 Народният представител изказа мнение, че голяма част от мерките на щаба са  били добри, но са допуснали пропуски. „По отношение на мерките, България се предвижи от последното на предпредпоследното място по тестване на населението”, завърши проф. Георги Михайлов.