Явор Божанков: Правителството не харчи прозрачно и злоупотреби с извънредното положение

Май 07, 2020 Новини БСП в медиите 0 1029

Парламентът трябва да заработи нормално на 13 май

„Извънредното положение имаше логика в началото, но то изпълни своята функция и нашето виждане е, че то трябваше да бъде отменено дори и по-рано. Всичко, което се предприема като мерки можеше да бъде направено и без извънредно положение. Нашето притеснение не беше свързано с мерките против самата зараза, а с прозрачността, която е толкова необходима, тъй като се изразходват много публично средства. Правителството с действията си показа, че то не може да харчи прозрачно и че злоупотребява с извънредното положение. Премиерът Борисов на два пъти отказа да дойде в Народното събрание да даде отчет и трябваше да бъде принуден от опозицията да върне дебата там, където му е мястото“. Това каза Явор Божанков, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БНР. Той подчерта, че правителството е започнало да управлява по-скоро с брифинги и пресконференции, а не чрез парламентарни механизми и с това е изчерпало кредита на доверие, даден от опозициятата в началото на извънредното положение. Божанков бе категоричен, че парламентът трябва отново да заработи нормално на 13 май.

„Фокусът вече се измества от пандемията към икономическите и социалните последици от нея. Това е един момент, който БСП подчертава от самото начало на това положение – мерките за здравето и за икономиката и доходите на хората трябва да вървят успоредно“, каза още депутатът от левицата. Според него пандемията е показала слабостите на държавата – това, че земеделието се управлява от няколко големи фирми и това, че здравеопазването ни се е превърнало в търговска дейност.

„Преди повече от две години наше предложение беше да се намали ДДС на храните. Тогава това наше предложение беше отхвърлено, сега го правим отново. Виждаме, че част от управляващата коалиция също тръгва по този път – това е добре. Кризата ни дава възможност да преосмлислим политики, които са били не дотам работещи за държавата“, добави Божанков.

„БСП предлага създаване на временна парламентарна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с последствията от разпространяването на COVID-19. По време на извънредното положение голям публичен ресурс се похарчи само с един подпис на министър. Обществото остава с впечатлението, че докато едни страдат и ги убеждават, че ще станат по-бедни, други стават по-богати по несправедлив начин. Например тези 70 млн., които бяха насочени към една колекторска фирма със съмнителна репутация.  Казусите са много, принципът един- прозрачно ползване на публичния ресурс – това е смисълът на нашето предложение“, увери Явор Божанков. Той подчерта, че това не важи само за изминалия месец, а и за времето напред, тъй като по неговите думи икономическата криза тепърва ще има своя ефект. Социалистът обясни, че когато комисията установи нередности, тя ще може- първо, да сезира компетентните органи, второ, да направи необходимите промени и корекции чрез законодателна инициатива и трето, да информира обществеността. „Публичността е ключова в този момент“, убеден е народният представител.

„Вниманието на опозицията е насочено към мерките, които трябва да вземе държавата, за да запази работни места, за да не бъде отново кризата в тежест най-вече за най-уязвимите. Мярката „60/40“ е в помощ на тези, които все пак продължават да работят, но напълно непотребна на тези, които са затворени със заповед. Съседна Сърбия осигури минимален доход на всички, останали без работа. Същото направиха Хърватия, Словения – съпоставими икономики, които осигурят 75% или 80% от възнагражденията на загубилите работата си. Другите държави прилагат много по-работещи способи“, убеден е Явор Божанков. Според него тази  криза е и конкуренция – според мерките, които се предприемат, една държава ще излезе по-силна и по-конкурентна, друга пък ще остане назад. „Трябва да се запази конкурентоспособността на България и тя да излезе на равно положение с останалите държави“, призова той.