Димитър Данчев: БСП цели връщането на икономиката към нормалното й функциониране

Май 06, 2020 Новини БСП 0 766

05.06.2020

„През последните два месеца управляващите показват хаос в техните мисли и действия. Виждате колко пъти се приемаха различни мерки и колко пъти бяха преправени. От гледна точка на социално-икономическите кризи, правителството не може да бъде оправдано за хаоса, който създаде." Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред БСТВ. По думите му липсва план и действия, насочени към най-ощетените от кризата групи хора, както и за бизнеса и земеделските стопани.

„Мярката „60/40“ не беше добре измислена, тя нямаше фокус на решаване на проблемите. Много общо беше насочена към всички фирми, нямаше и добре записани процедури, по които да стигат тези пари до нуждаещите се фирми“, подчерта депутатът.

„Ние подготвихме наш алтернативен план, с цел помощ към най-засегнатите от кризата. За хората, които са останали без доходи, в неплатен отпуск, както и за фирмите и бизнесите, затворили заради административните мерки. Основната ни цел е насочена към връщането на икономиката към нормалното й функциониране. Тази група от мерки, която предлагаме, е свързана със секторите, които имат шанс в най-голяма степен да възстановят икономиката. Това са секторите, в които са заети най-много хора“, обясни Данчев. Той коментира, че от левицата предлагат помощи и за земеделските производители.

Народният представител от левицата обърна внимание, че от кризата са пострадали и общините, някои от които декларират, че са загубили приходи в размер на повече от 25 %, а за голяма част – 65-70%, но въпреки това държавата не е помогнала на общинските бюджети. БСП предлага да се увеличат средствата от държавния бюджет към общините с 10 %.