Весела Лечева: БСП предлага по една минимална заплата за останалите без работа и доходи

Май 05, 2020 Новини БСП 0 1184

05.05.2020

„Това извънредно положение предизвика очакване у хората освен за здравето и настоящето им, но и за бъдещето им. Правителството през изминалите два месеца не се показа на своята висота на отговорност. Водеше се политическа спекулация – здраве или доходи. Това е абсурдно като послание към хората. Българите могат да имат и двете“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева пред БСТВ. По думите й това, което е трябвало да направи правителството, не се е случило. Вместо това е имало хаотично предлагане на мерки. „Сплотеност може да има, само когато има доверие в мерките. А мерките, за да бъдат ефективни, трябва да бъдат и навременни“, смята Лечева.

По мнението на народния представител социалното напрежение е изключително голямо, а данните за ръста на безработицата абсолютно не отговарят на реалното положение.  

„Предложили сме повече от 12 страници антикризисен план за излизане от кризата. Те трябва да бъдат допълнение към сегашните мерки. Ние говорим за онези групи от хора, които нямат възможност да получават доходи, загубили са работните си места вследствие на кризата. Това са близо 150 хиляди души. Предлагаме те да получат по една минимална работна заплата за времето на извънредното положение“, заяви Весела Лечева. Тя подчерта, че от БСП предлагат още публични инвестиции да се насочат към ВиК сектора, където могат да се създадат и работни места. Лечева отбеляза още, че водопреносната мрежа в България е в лошо състояние. Тя допълни, че друго предложение на левицата е ДДС да бъде намален от 20 на 9 % за храните и лекарствата, както и да бъдат отпуснати безвъзмездни помощи за всички земеделски производители.  

„Трябва да бъдем абсолютно прозрачни пред обществото за начина, по който се харчат техните пари в този момент. Ето защо предлагаме парламентарен механизъм – да бъде наложен контрол по начина, по който се разходват средствата за кризата с COVID-19“, коментира Лечева и подчерта, че от левицата настояват за създаването на временна комисия, която да бъде оглавена от опозицията.