Ирена Анастасова: За 4 години управляващите не разработиха дистанционното обучение

Май 05, 2020 Новини БСП в медиите 0 758

05.05.2020

„Дистанционното обучение е заложено в Закона за образованието, но за изминалите 4 години то не беше разработено“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова пред Евроком. По думите й има училища, които се справят с обстановката, но има и такива, които не са успели, или не напълно. „В момента имаме много различно качество на обучение в различните училища дори в един и същ град“, смята Анастасова. 

 „В закона се казва, че към дистанционно обучение могат да пристъпят към училищата с материална база. Как сега всички пристъпиха към него? Тук също има много проблеми. В извънредната ситуация излязоха наяве огромните социални неравенства между децата, които рефлектират и върху системата на образованието“, изрази мнение народният представител от БСП. Тя коментира думите на министъра на образованието, който казвва, че 73 процента от децатата са се включили във виртуалните класни стаи – по думите й, ако това е вярно, е сериозен процент. Анастасова обаче не смята, че е напълно вярно, защото много преподаватели са работили по други начини – чрез асинхронно дистанционно обучение - чрез имейли, например.

Депутатът от левицата подчерта, че в момента за системата на образованието се говори само за дистанционното обучение и колко успешно се е справила тя с него. „Наистина се справи, не коментирам в каква степен. Справи се, защото образованието е организирана система по своята същност“, каза още Анастасова.

„Всеки, който твърди, че след изминалия срок на виртуално обучение децата са усвоили знанията както трябва, или е заблуден, или лъже. Ще има сериозен проблем със знанията и уменията, които са усвоени през този срок“, смята Анаснасова. По думите й е нужна диагностика на тези знания в началото на следващата учебна година.