Иво Христов в ЕП: Да не въвеждаме непосилни за българските рибари регулации

Малки лодки, с малък улов и стари рибари не могат да се товарят с регулации като големите риболовни флоти в Европа, смята евродепутатът

Регламентът за контрол на рибарството трябва да отчете, че българският флот в огромната си част е маломерен и не бива да се създават условия, непосилни за изпълнение – това би застрашило поминъка на българските рибари."

Тази позиция изрази Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, по време на заседание на Комисията по рибно стопанство (PECH). Българският евродепутат е неин член и докладчик по темата "Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море".

По инициатива на парламента през 2018 г. Европейската комисия отправи своите предложения за промени в системата за контрол на сектора. Те целят: хармонизиране на регулациите, касаещи рибарството, опростяване на законодателството и премахване на ненужната административна тежест, по-добри възможности за обмен на информация относно обема на улова и равноправно третиране на участниците в сектора. В предишния си мандат ЕП не постигна съгласие по това досие, вследствие на което в Брюксел сега протичат дебати относно точните параметри на реформата.

По думите на Иво Христов трябва да се подходи много внимателно, за да не се стигне до утежняване на ситуацията в сектора на рибарството. Евродепутатът обърна внимание на факта, че има морета, като Черно море, където ресурсите се споделят с държави, които не са членки на ЕС. В тях регулациите и ограниченията на ЕС не се прилагат. Затова, според него, трябва да се помисли за прилагане на дерогации за такива морски басейни.

"В България около 95% от рибарския флот се състои от кораби с дължина под 12 метра. Значителна част от тях ловят изключително ограничени количества риба, често едва 40-50 килограма годишно. Профилът на рибарите е сходен на този на заетите в областта на селското стопанство – основно възрастни хора. Това е важно, защото въвеждането на нови технологии и правила се оказва често непосилно. Въпреки че изглежда интересно да се въведе универсален дигитален формуляр, например, ние не можем да изключим членове на общността, като премахнем изцяло традиционните риболовни дневници на хартия", смята Иво Христов. 

"Когато става въпрос за плавателни съдове, по-големи от 12 метра, съм съгласен с препоръката да се въведе по-усъвършенствана система за отчитане, която да включва и възможност за дигитално отчитане." 

Според Иво Христов, ако бъдат вменени задължения за отчитане и за любителския риболов, то те трябва да се ограничат до видовете, за които съществува риск от свръхулов вследствие на любителския риболов. По закон е забранен любителският риболов на квотиран вид риба. Общият допустим улов (ОДУ) или възможностите за риболов представляват ограничения на улова, които се определят за повечето запаси със стопанско значение. ОДУ се разпределя между страните от Съюза под формата на национални квоти.