Драгомир Стойнев: Нужни са директни парични помощи за най-засегнатите

Апр 29, 2020 Новини БСП 0 696

29.04.2020

 „Оперативният щаб върши добре работата си, мерките бяха навременни. Не се колебая да поздравя всички лекари, медицински сестри, санитари, полицаи - всички на първа линия, когито остават там и по празниците и лекуват болните“.  Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред Нова телевизия. Стойнев коментира, че  състоянието на здравната система на България не е никак добро и не може да поеме толкова болни, откъдето произтичат притесненията на Щаба относно разхлабването на мерките. По думите му една от причинита за лошото състояние на здравната система е, че в нея е влязъл принципът на печалбата, който по думите му няма място там.

„Търговското дружество – частните болници, не създават отделения като спешна помощ, интензивна помощ, инфекциозни отделения. Не ги създават, защото нямат печалба от тях. Те приемат леките случаи, а тежките са прехвърляни на държавни и общински болници, но и те станаха търговски дружества. Сега се случва така, че няма достатъчно легла и респираторни апарати“, коментира Стойнев, като подчерта, че най-вероятно с тези въпроси са се занимавали мениджъри. Депутатът от левицата каза още, че в здравеопазването не трябва да бъде водещ принципът не печалбата. „Здраевеопазването е тема, в която трябва диалог. Нужна е реформа, която да служи за опазването на здравето на българина“, категоричен бе той.

По отношение на икономически план на кризата, Стойнев коментира: „Много хора си задават въпроса за икономическите мерки. Факт е, че такава криза не е имало преди. Това е шок, който първо засяга потреблението. Важно е колко бързо една  мярка може да бъде ефективна“. По думите у реално получените пари по мярката 60/40 за месец и поливина са 6 милиона лева, които са отишли при 1300 работодели за 20 000 работници. „Бизнесът не е доволен“, подчерта Стойтев.

По думите му случващото се не е по вина на пазара, а е външен шок: „Заради това смятам, че трябва да има директни парични помощи за най-засегнатите. Да говорим за универсален базов доход. Не можем да го направим за абсоюлтно всички, но може да бъде временна мярка, за определено време, за най-засегнатите групи в обществото. Това е директна мярка, която наистина ще помогне“.

„За мен е важно да има диалог в парламента, където да има различни идеи и виждания. Само когато сме били обединени, сме излизали от сериозни кризи“, заключи Стойнев.