Георги Гьоков: Ще предложим план за излизане от кризата за разлика от правителството

Апр 28, 2020 Новини БСП в медиите 0 620

28.04.2020 г.

„Няма как да сме доволни от мерките на управляващите – нито един безвъзмезден  лев не е достигнал до българските граждани. По мярката „60/40“ средствата ще стигат първо до работодателя и евентуално тогава до работниците. За разлика от управляващите, ние искаме обезщетенията директно да стигат до хората. Всички мерки на правителството до момента са косвени“. Това каза Георги Гьоков, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БГонЕър.

„Ще предложим обоснован икономически и социален план за излизане от кризата, защото правителството се провали да представи такъв“, обяви Гьоков.

Според него сега повече от всякога трябва реформа в здравеопазването.   „Здравният министър обеща, че ще има реформи в здравеопазването. Вие да сте видели такава“, попита депутатът от левицата и добави: „Здравните заведения не трябва да бъдат търговски дружества. Не само ние критикувахме здравния модел, но и ДПС“.

По думите на Гьоков управляващите подценяват ситуацията с безработицата и  тя ще стигне 9-10%. „Когато човек остане безработен, той очаква адекватни заместващи доходи. В момента минималното обезщетение е 6 лв. на ден, как се живее с такива пари“, попита социалистът.

„Парламентарната група на БСП предлага да се преразгледа Националният план за действие  по заетостта. В момента той е около 80 млн. лв. и е правен при съвсем различни от сегашните показатели. Той трябва да стане поне 200 млн. В него се предвиждат средства за квалификация, преквалификация, за подпомагане на работодатели, искащи да наемат работна ръка, за рисковите групи.  Но според социалния министър това не е необходимо. Щели да борят безработицата с фонд „Безработица“, който е на дефицит“, каза още Георги Гьоков.