Георги Свиленски: Борисов да отговаря в парламента за мерки срещу кризата

Апр 26, 2020 Новини БСП в медиите 0 1047

Правителството търпи пълен провал с налаганите от него социално-икономически мерки

"Икономическите мерки в България са несравними с тези в другите европейски държави. Управляващите у нас  предлагат на своите граждани  само кредити. В другите страни се дават безвъзмездни помощи. 10 милиарда лева за държавата, кредитите за българския бизнес до 500 милиона лева, кредити за българските граждани до 1500 лв.". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред БНР.
 
Народният представител на БСП коментира, че според него прилаганите мерки от Националния оперативен щаб са уместни и навременни. Изтъкна, че положението със социално-икономическите мерки, предприети от правителството, търпят пълен провал. За пример посочи мярка "60/40", претърпяла няколко промени и че при регистрирани в България 400 000 фирми, едва 7500 проявили интерес, равняващи се на приблизително процент и половина от всички фирми в страната. Посочи, че вече е крайно необходимо правителството да вземе работещи мерки и решения, както и такива, които да изведат страната от кризата и от икономическите последствия от нея.
 
"Дейността на българския парламент е разписана в Конституцията и ние сме парламентарна република. Там ясно са посочени функциите на парламента - законодателна дейност, контролна дейност и контрол върху изпълнителната власт и представителността върху българското общество. Следователно, голяма част от функциите на парламента последния месец и половина време управляващите от ГЕРБ зачеркнаха. Аргументите на управляващите за запазването на здравето на народните представители, в случая нямат абсолютни никакви основания, тъй като само преди десет дни ние се събрахме по тяхно желание да приемем закон, който ще влезе в сила от първи януари 2022-ра година. Това е абсолютно неспешен закон, който те решиха, че трябва да приемат сега. Можаха тогава да съберат българския парламент с неговите 240 народни представители, тогава нямаше проблем народните представители да бъдат заразени", подчерта депутатът на левицата.
 
"Още от въвеждането на извънредното положение ние предложихме на гражданите да бъде изплатена една минимална заплата и осигуровки. Управляващите чакаха един месец и накрая излязоха с предложение за половината на минималната работна заплата. Действията на правителството за пореден път се доказват като действия на парче, без последователност, без яснота и се иска после от българските граждани да се изпълняват неща, които си противоречат. Постига се противопоставяне между хората. Стилът на управление на г-н Борисов е постоянно на принципа разделяй и владей – пътуващи към провинцията срещу оставащи по домовете си, на хората, ходещи в парка срещу тези, с които не ходят", продължи Свиленски.
 
Депутатът посочи, че това, което интересува българските граждани – какво ще се случи в условията на кризата с техния  живот, с тяхната работа, с техния бизнес, трябва да изясни министър-председателят, явявайки се в българския парламент и давайки отговор на въпросите на всички парламентарни партии, не само на БСП. Поясни, че премиерът следва да отговори на въпросите- как се справя България с кризата и нейните последствия, какви са икономическите и медицински щети и последици, каква е стопанската обстановка в България.
 
"И до ден днешен не става на никого  ясно какво се случва с петте милиарда, изчезнали за няколко дни. Министър Горанов съобщава излишък от милиард и половина лева, след седмица министър-председателят казва три милиарда и половина лева дефицит. Коя е вярната сума? Какво се случва с тези пари? Какво предстои като социални и икономически мерки? Нека дойде в парламента и даде нужните отговори по тези въпроси", завърши Георги Свиленски.