Весела Лечева: Искаме ясен план за сваляне на извънредното положение

Апр 25, 2020 Новини БСП в медиите 0 676

Управляващите да се поучат от европейския парламентарен опит- всичките им парламенти работят

„Във време, в което съществуват огромни предизвикателства, свързани с извънредното положение във всички европейски държави, съществуват и много изкушения, и много голям риск за демократичния ред, по който функционира държавата. Тук е много тънка границата, която може да бъде прекрачена към административен, финансов, полицейски и всякакъв вид произвол. Ролята на опозицията, която ние изпълняваме, е да следи за изпълнението на демократичния ред в държавата“. Това каза Весела Лечева, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред Канал 3.

„Сезирахме Конституционния съд за следенето на трафичните данни на мобилните телефони, защото, така записано в закона, не се знае, след като премине извънредното положение, дали тази мярка няма да бъде продължена, дали мнозинството ще се съгласи да я промени и дали ще остане“, каза още Лечева и подчерта, че тази мярка не е свързана с извънредното положение, а със Закона за електронните съобщения. Според нея, разписана по този начин, може да бъде изкушение за МВР да я ползва и за други цели. "Още повече, че тук няма превантивен съдебен контрол, има последващ", отбеляза народният представител. „Това е още един риск при управляването на държавата при тези извънредни обстоятелства – прекаленото много права биха могли да бъдат опорочени и изкривени и да има злоупотреба с тях“, добави тя.

„В една парламентарна република, в една демократична държава, би трябвало точно парламентът да е мястото, където правителството дава своя отчет и там, където се извършва контролът по отношение на управлението на това правителство. Няма нищо нередно в това- опозицията да предизвика правителството да отчете своята дейност, особено когато става въпрос за такова критично положение като извънредното положение днес“, коментира Лечева. Тя сподели исканията на БСП - парламентът да не бъде неглижиран по най-различни поводи и подбуди, а да функционира, дори да не е напълно в своята цялост. „ Не е мястото на брифинги да се отчита правителството“, категорична бе зам.-председателят на левицата в парламента.

„Канцлерът на Германия и приятелка на Бойко Борисов Ангела Меркел наскоро даде своя отчет в Бундестага. Нека премиерът да я попита защо именно там го направи. Тя пак прави своите ежедневни брифинги“, коментира Лечева. Тя призова управляващите да са поучат от парламентарния опит и реда, по който се управляват държавите от европейската общност в извънредно положение – всичките им парламенти работят.

„Критикуваме правителството по отношение на социално-икономическите мерки и за неговата самонадеяност, че само може да излезе от кризата. Когато управляващите казват, че искат обединение в тази криза- защо те не търсят широк политически консенсус по отношение на социално-икономическите мерки“, отбеляза Лечева и продължи: „За да бъдат едни мерки ефективни, те трябва да бъдат навременни. Това е като ходенето при зъболекар – колкото по-късно отидеш, толкова по-големи и по-тежки са пораженията“.

„Извънредното положение трябва да бъде свалено при определен ред и при определени критерии – искаме от правителството ясен план“, категорична бе Весела Лечева.