Декларация на ПГКБ по повод Международния ден на възрастните хора

  Днес е 1 октомври - Международен ден на възрастните хора

 

Днес е 1 октомври - Международен ден на възрастните хора. За съжаление възрастните хора в страната ни нямат желание да празнуват. За какво да празнуват, когато се чувстват забравени, а и сега, когато вече им се полага и полицейско насилие.

Днес възрастните хора в България не настояват за много. Те искат сигурност, спокойствие и достоен живот. Техните нужди обаче не влизат в  дневния ред на държавата.

Истината за възрастните хора у нас е, че повече от 60 на сто от тях живеят под прага на бедност. Здравните и социалните грижи, които получават българските пенсионери „замръзнаха" до ниво, на което едва покриват жизнения минимум. Сигурността, която имаха до скоро, когато пенсиите нарастваха, днес вече не съществува, благодарение на управлението на ГЕРБ и на подкрепата на Атака.

Политиката на сегашното правителство спрямо възрастните хора е обидна. Тя не се интересува от човешкото им достойнство, а ги обрича на бедност и несигурност.

Господа управляващи, предизборно ги излъгахте на няколко пъти - за добавката за старост, за увеличаване на „вдовишките добавки". Вместо да изпълните обещанията си като една сериозна партия, направихте само едно - замразихте пенсиите за години напред и осъдихте пенсионерите заради инфлацията и оскъпяването на живота, да живеят още по-трудно. Заради хаоса в здравната реформа ги обрекохте да оцеляват без лекарски грижи и да умират, защото във вашата „здравна карта" болниците са орязани и линейките не достигат.

Сега, с пенсионната система, която предлагате, сте на път да поставите пред изпитания много българи в предпенсионна възраст. На крачка сте от това да заложите социална бомба сред по-младите. Защото предлаганите от вас серия от разнопосочни и винаги неокончателни реформи в пенсионната система не решават проблемите, а действат на парче, без ясни разчети за финансовата полза и социална цена.  Законопроектът за т.нар „пенсионна реформа" е един антинароден един антисоциален закон, който беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ и на Атака - единствените две партии, които приеха този геноцид към българския народ.

Така в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване управлението ви поражда бедност, изключва и отнема социални права.

Ние, от Коалиция за България, смятаме, че възрастните хора ще играят все по-значима роля за развитието и стабилността на обществото и икономиката.

В цивилизования свят, към който имаме претенции да принадлежим, държавната политика по отношение на възрастните хора стъпва на принципа, че застаряването на нацията е основен проблем пред развитието на една страна, а здравите и активни възрастни хора са ценен ресурс за семейството си, за обществото и за националната икономика.

Ние от Коалиция за България, смятаме, че разработването и прилагането на цялостна система от политики по отношение на хората в пенсионна и предпенсионна възраст е от важно значение за стабилността на страната ни в перспектива. 

Вие обаче, господа управляващи, не гледате толкова далеч. За вас бъдеще не съществува, защото управляваната от ГЕРБ държава дори не гарантира необходимото за оцеляването днес - достатъчни доходи, достъпно и качествено здравеопазване, разнообразни социални услуги и дългосрочни грижи. 

За съжаление от това страдат хората, които градиха и създаваха, това което вие днес управлявате. Те са в правото си да питат дали щеше да има какво да се приватизира, продава и преструктурира, ако не бяха усилията на няколко поколения българи, които днес са в пенсионна и предпенсионна възраст.

Затова, накрая се обръщаме не към управниците, а към строителите на днешна България. Вие, хората от поколението на нашите родители, напоследък понесохте упреци, отричане, пренебрежение. Възприемат ви като воденичен камък, който тежи на държавния бюджет. Въпреки всичко, вие запазихте достойнството си и продължавате да бъдете сред най-честните и отговорни граждани на България. Ние от Коалиция за България ще продължим да изпълняваме дълга си към вас.