Пловдивски депутати от БСП: Гергов да се дистанцира от партията

Позиция от група народни представители по повод изявление на председателя на ОбС на БСП-Пловдив Георги Гергов до Националния съвет на БСП

Дами и господа, 

Всички заедно, народни представители и общество, преживяхме унижението на 21 април, когато ГЕРБ и коалиция бойкотираха нашето искане за извънредно заседание и изслушване на министър-председателя по анализа на мерките в извънредното положение. Отказът бе уж заради дисциплината по време на кризата. Всеки, който привижда нещо полезно в тази откровена подигравка на управляващите, трябва да се смути от собственото си тоталитарно мислене.

Ден по-късно, тв изява на г-н Георги Гергов и последвала негова персонална позиция, подписана като областен председател на БСП-Пловдив, озадачи значителна част от актива, народни представители, членове и редови симпатизанти на БСП. Като човек от бизнеса, г-н Гергов има право на оценка за мерките на правителството и реакциите на опозицията. Като активен гражданин има право на лична позиция, която да разгласи по начин, до който има достъп. Има право и на лична партийна позиция. Но като председател на ОбС на БСП-Пловдив, единствената почтена  негова позиция би била след обсъждане и решение на същия този колективен партиен ръководен орган, който той оглавява. В противен случай, огласяването на личната му позиция, но представена в лидерско партийно качество, е подвеждащо и непочтено. По същността си тази позиция е и против интересите и на партията, и на обществото.

Като народни представители от Пловдив и областта сме силно смутени от внушенията, направени в двете изявления на г-н Гергов. В качеството си на областен лидер на БСП  да наречеш „висока топка“ подигравката с парламентаризма, която ГЕРБ сториха с отказа парламентът да изслуша премиера по мерките за кризата, си е чист автогол. И то автогол от човек, който сам не знае в кой отбор играе.

Никой партиен лидер, областен или общински, няма право да се самоовластява и да решава дали да работи парламентът. Народните представители сме тези,  които сме избирани, имаме ангажименти пред избирателите си  и осъзнаваме ясно ролята си в извънредната ситуация. Като такива ние сме повече от убедени, че е опасно и недопустимо парламентът да се парализира и то единствено в откровена угода на властта. Слугинаж, който се „снишава“, за да е удобно на властта, няма да станем.

Обръщаме се към г-н Гергов и с още едно откровено притеснение след неговото изявление. Непростимо е партиен лидер, особено на партия като БСП, да пренебрегва кризата с нарастващата безработица, обедняването, социалните рискове, хората в неравностойност , дребен и среден бизнес, общините. Още по-непростимо е това да се прави в угодна хвалба към правителството как  властта правело всичко необходимо  „според чергата си“. Г-н Гергов точно това направи.

 Дълбоко некоректно е в момент на извънредно положение и парализиран силово парламентаризъм да се ползват  мотивирани трибуни, през които да се правят незаслужено негативни внушения спрямо народни представители от партията, към която принадлежиш и дори си част от лидерския й екип. Г-н Гергов точно това направи.

     Само човек, който умишлено не се интересува от инициативите на БСП в Народното събрание, може да проспи целия пакет аргументирани мерки, които БСП предложи за овладяване на кризата. Очевидно г-н Гергов е пропуснал да забележи инициативите на парламентарната група на собствената си партията, след като писмено ни препоръчва това да сторим.

 Затова като народни представители открито заявяваме, че ще продължим да отстояваме връщането към нормалността в парламентарното управление на държавата ни. Ще продължим да настояваме за ясни, категорични и ефективни мерки в защита на хората, труда и бизнеса по време и след тежката криза. Ще бъдем активни в настояването си властта да се отчита пред парламента, особено в извънредна ситуация като днешната. Ще го правим с ясното съзнание, че точно това искат от нас хората по места, хората на наемния труд, семействата, младите и възрастните, малкия и среден бизнес. Ще го правим активно, с имената си. На когото не му харесва такава активност, има право да се дистанцира от статуса си на активист от редиците на опозиционна и социално ангажирана партия, каквато е БСП. Защото пред нас такъв избор няма.

 Като страна с парламентарно управление повече от логично е Народното събрание да носи висока отговорност за начина, по който държавата ни преминава през всички измерения на настоящата криза.

Осъзнавайки това, ние, цялата група народните представители от „БСП за България“, категорично застанахме срещу решението на управляващите да бъде умишлено блокиран парламентът за срока на извънредното положение. Блокирането се извърши силово от мнозинството и със страхуването как  е рисковано да се събират 240 човека на едно място. Управляващите дори и не опитаха възможните опции парламентът да работи електронно или във вариант на редуцирано присъствие, но да работи оптимално.

Пълната парализа на парламента от управляващите ГЕРБ и коалиция бе осъдено остро и от обществото, и от медиите. Като парламентарна група, ние, депутатите-социалисти, и след решение и на ИБ на БСП, категорично настоявахме да се намерят начини парламентът да работи, да не се блокира най-високата трибуна на нацията, през която да се огласяват решения, да се правят критики, да се дават отговори и водят дискусии. Ще продължим да отстояваме тази позиция.

 

22.04.2020 г.                                   С уважение:

/Група народни представители от Пловдив град и

Пловдив област/

                                                            1. Веска Ненчева

                                                             2. д-р Георги Йорданов

                                                             3.  Димитър Аргиров

                                                             4. Манол Генов