Георги Свиленски: Борисов бойкотира парламентаризма и собствената си държава

Апр 22, 2020 Новини БСП в медиите 0 1116

Със своите мерки управляващите превръщат българите в длъжници

„Не парламентарната група на ГЕРБ бойкотира опозицията, а премиерът Борисов бойкотира парламентаризма. Той бойкотира собствената си държава, в чиято конституция е записано, че България е парламентарна република и че парламентът е мястото, където се вземат решения и се дават отчети. Там се извършва и парламентарният контрол не само от опозицията, а и от неговите депутати. Борисов беше този, който разпореди на народните представители от управляващото мнозинство да не влязат в зала и да не изпълнят конституционния си ангажимент“. Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред БСТВ.

„Преди няколко седмици, когато се обсъждаше как да работи парламентът в условията на епидемия от коронавирус и управляващото мнозинство предложи българският парламент да заседава само по желанието на Борисов, от председателя на НС получихме уверението, че винаги, когато опозицията пожелае, ще има заседание.  Да ама не. Поискахме заседание и на тях им разпоредиха да се скрият“, коментира социалистът. По неговите думи на управляващите не им трябва българският парламент, а им им трябва лидерът, който разпорежда, някакви хора, които сутрин и вечер ни информират за статистиката за заболели, починали и оздравели от коронавирус и дотам спира управлението за пред публиката – за пред българските граждани.

„Вече повече от месец сме в извънредно положение и бяха наложени много мерки– икономически, социални, медицински. Искахме да чуем от премиера Борисов какви резултати са дали тези мерки и какво предстои в следващите седмици – за да може българските граждани да се ориентират в собствения си живот и да знаят какво ги очаква. Те не могат да чакат всяка ранна сутрин  и късна вечер поредната извънредна пресконференция“, каза още Свиленски.

Според него предложеният пакет от мерки на министър Горанов е път към кредитиране на  български граждани и фирми, а не път към излизане от кризата. „Вместо управляващите да помогнат на българите, те ги превръщат в длъжници. В другите държави предлагат помощ за всеки един човек. Дори в Сърбия, Северна Македония и Гърция предлагат по една или две минимални работни заплати, по 800 евро на човек. Правителствата им работят за всеки един обикновен човек“, обясни Георги Свиленски. Според него подпомагането на бизнеса и на хората трябва да върви ръка за ръка.