Христо Проданов: Искаме контрол на средствата и ясни мерки за излизане от кризата

Апр 22, 2020 Новини БСП в медиите 0 1117

22.04.2020 г.

„Понятието ГЕРБ все повече и повече се изчерпва и спира да съществува. Съществува Бойко Борисов и организация, която е оглавявана, мачкана и по всякакъв начин управлявана от него. Този акт на депутатите от ГЕРБ да не се явят в пленарна зала и да бойкотират заседанието на Народното събрание е по заповед на Бойко Борисов. Те чинно се подчиняват на неговата воля“. Това каза Христо Проданов, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред БСТВ.

„Бойко Борисов се скри от Народното събрание. Той не обича да отговаря на неудобни въпроси, а да управлява чрез брифинги. Това беше основното, което ни накара да свикаме заседание на НС – да зададем въпросите, които интересуват българското общество, защото от ден на ден ситуацията става все по-тежка. Правителството прави грешка след грешка. Приема се сутринта едно решение, вечерта се отменя. Примери много – решенията за маските, за пазарите. Взети по този начин решения- нанасят и много финансови загуби на засегнатите“, каза още той.

Христо Проданов очерта исканията на опозицията – контрол и отчет на финансовите средства и ясни мерки за постепенно и безопасно излизане от кризата.  „Трябва да се знае по какъв начин ще се харчат средствата, които бяха гласувани-  до 10 млрд. държавен дълг. По простата причина, че тези средства няма да ги връща Борисов, но ще ги връщаме всички ние и децата ни“, допълни социалистът. Според него е нужен график от дейности за постепенно излизане от извънредната ситуацията – така, както правят всички европейски правителства. „Българското общество – бизнесът и гражданите, искат да знаят какво ги чака. В момента ние не знаем това, а единственото, което се случва е насаждане на страх и разделение на обществото – на софиянци срещу останалите, пенсионери срещу работещи – разделяй и владей“, обясни Проданов.