Иван Ченчев: С отхвърлянето на редовния парламентарен контрол беше отхвърлена демокрацията и парламентаризмът

Апр 15, 2020 Новини БСП в медиите 0 706

15.04.2020 г.

"Чрез отхвърлянето за пореден път на предложението за провеждане на редовен парламентарен контрол беше отхвърлена демокрацията и парламентаризмът. Парламентаризмът е много важен, контролиращ властта, и поради това ние отстояваме толкова силно възстановяването на редовния парламентарен контрол", коментира депутатът от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев пред Bulgaria On Air.
 
Народният представител  на левицата отбеляза, че от момента на извънредното положение досега БСП е задала 105 въпроса и посочи, че по-голямата част от тях въобще не са били разгледани, което за давността на повечето представлява проблем.
 
"Писмените отговори не могат по никакъв начин да заменят парламентарния контрол, защото в масовия случай  отговорите са формални и формите на дискусия и дуплика не са възможни. В парламента всеки един може да попита и да участва в дебатите, чрез писмената комуникация това няма как да се осъществи",  заяви народният представител от БСП.
 
Ченчев коментира, че депутатите  не са постигнали консенсус за пласиране на родната продукция по веригите магазини в България и сподели, че е било взето решение да няма определени квоти за българските производители на храни по веригите магазини. "Това го предлагаме от трибуната на НС последните три години. 3 пъти предлагаме такъв законопроект, тъй като няма как нашите производители да са равнопоставени на френските, просто няма как да стане", подчерта депутатът на социалистите и изтъкна несправедливия механизъм за разпределяне на европейски субсидии, давайки за пример полските еврофермери, получаващи субсидия до 60 евро цента за килограм ябълки, а в същото време българските получават по 4 стотинки на килограм.
 
"Говорейки за налаганите в последните дни санкции, това, което не проумяха управляващите, е че механизмът на санкциите е много по-важен и по-ефективен в превенцията на злоупотреби отколкото  размера на глобите. Видяхте каква беше вълната от недоволство от петте хиляди лева глоба и кабинетът трябваше набързо да я редактира. За пореден път не се вслушаха в нашите предложения за промяна на цялостния им механизъм, което е много по-важното в случая", заключи Иван Ченчев.