Румен Гечев: Предложението на ГЕРБ за българските производители е пиар акция. Ние предлагаме конкретни числа

Апр 14, 2020 Новини БСП в медиите 0 698

14.04.2020 г.

„Предложението на ГЕРБ за подпомагане на българските производители е пиар акция. В момента те предлагат всяка търговска верига да отдели „достатъчно място,“ някакви кътчета в супермаркета, където да има българска продукция. В закона не се уточнява каква площ – може и да са  20 кв. см. Ние предлагаме конкретни числа какви местни продукти да се предлагат – пилешко - до 51%, други меса - до 25%, мляко - 70% да са българско производство, в това число и суровините им“. Това каза проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БНТ.

„Търговските вериги са добре дошли в България, тъй като благодарение на тях потребителите имаме широк избор на стоки с високо качество от цял свят. Но в същото време те прокарват у нас индустрията на Германия, Австрия, Испания, Италия“, добави проф. Гечев. По неговите думи немското правителство субсидира търговските вериги извън Германия, тъй като това е ешелонът, който прокарва немските стоки. „Други европейски държави също така имат квоти за родна продукция. Но ние, като българи, също би трябвало да имаме интереси. От БСП не сме съгласни 80% от стоките, които купуваме, да са вносни и затова искаме да осигурим квоти на българските производители“, категоричен бе той.

„Не сме сългасни с това правителството да тегли заем от 10 млрд. лв. Искаме да се спази Конституцията - управляващите да дойдат в парламента, да ни кажат как ще похарчат парите и защо въобще  се налага този заем“, каза още Гечев. Според него проблемът е в това- какво ще направи правителството, когато му бъде осигурирен фискален комфорт от 10 млрд. лв. – най-големият заем, който България е взимала за една година в своята стопанска история. „Казаха, че от тези 10 млрд.- 700 млн. ще дадат на Българската банка за развитие, от тях 200 млн. за потребителски кредити, след нашия натиск и този на медиите. Но не се вслушаха в критиките за основния пакет от 500 млн. лв. за ББР. ББР щели да дадат парите на търговските банки, а търговските банки щели да решат на кого да дават. В условия на криза всички европейски страни имат определени политики – на кои сектори на икономиката ще се помогне.  Нашето правителство няма никаква идея какво иска да подпомага, при какви условия, какви подотрасли, какви производства. Неприемливо е то да си измива ръцете като хвърля едни пари към ББР“, смята социалистът.

Според него е обезпокояващо, че управляващите също отказват да отговорят – от тези 500 млн. колко ще се дадат директно и колко през търговските банки. „Има основания да се съмняваме, че директните пари ще отидат при големите „крокодили“, които плуват около ББР вече от няколко години и които усвояват големите кредити“, каза още Румен Гечев.