Атанас Зафиров: БСП предлага от 3 години мерките за подкрепа на българските производители, за които управляващите се сетиха сега

Апр 10, 2020 Новини БСП в медиите 0 1031

10.04.2020

Много сектори в кризата показаха своята неспособност да се справят и всеки ден излизат нови и нови примери за това. Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров пред БНТ.Той даде пример със здравеопазването. Според него кризата е показала, че този модел е крайно неефективен: Това, което от БСП повтаряме от 3 години, че не може болниците да са търговски дружества, се доказа по болезнен начин. За съжаление много болници ще фалират поради тази причина.

Не може да се прави компромис с българската Конституция, със свободата на словото, с демократичното функциониране на държавата. Опитът да бъде спрян парламентът беше, за да бъде отнета последната възможност да се чуе гласът на опозицията, коментира Зафиров.

От БСП от 3 години предлагаме мерки за възраждане на българското родно пространство, което големите търговски вериги натикаха в ъгъла. Днес министър Танева повтаряше аргументите на БСП, които ние защитаваме толкова време. Като че ли управляващите се събуждат от дълбок сън и сега разбират, че има такъв проблем, каза социалистът. Той обясни, че мерките, които предлага Каракачанов за справяне с проблема в земеделието, са необезпечени финансово. Зафиров припомни, че на 26 януари, 2019г. в парламента управляващите са отхвърлили Закона за храните, предложен от БСП: Настоявахме за издаване на сертификат на храните, който да спре двойният стандарт. Тогава именно народен представител от Обединени патриоти заяви, че тази мярка е недалновидна. Въпросът ми е- патриотизмът може ли да бъде за еднократна употреба?

Атанас Зафиров заяви, че правителството е предложило крайно недостатъчни икономически мерки за справяне с кризата: От БСП идентифицирахме 4 основни проблема и предложихме алтернативни решения. Първият проблем касае хората, освободени от работа и тези със свободни професии. Нашето предложение е всички те да получат една минимална работна заплата, като държавата да поеме и социалните осигуровки. Той посочи, че левицата има решения и за подпомагане на хората, ангажирани в земеделието, като е настоявала за 30 млн. лв. целева субсидия, за да могат производителите да засеят своята реколта.