Сергей Станишев: До края на седмицата внасяме в парламента вот на недоверие към правителството заради политиката му в здравеопазването

Сеп 28, 2010 Новини БСП 0 1697

  Първият вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов ще е за политиката на управляващите в сферата на здравеопазването

 

Първият вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов ще е за политиката на управляващите в сферата на здравеопазването. Имаме амбицията до края на седмицата мотивите и подписите за вота на недоверие да бъдат внесени в Народното събрание. Това обяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. Станишев заяви, че консултациите на Коалиция за България  и ДПС по внасянето на вот на недоверие са приключили и съвместна работна група ще изготви конкретните мотиви по вота. „Вотът на недоверие не е само към министър Анна-Мария Борисова. Този вот е към правителството", изтъкна лидерът на БСП и напомни, че Бойко Борисов носи отговорност за цялостната политика на кабинета. „Играта на добри и лоши няма как да върви повече", категоричен беше Станишев.   

Лидерът на БСП изтъкна, че има основания за внасяне на вот на недоверие по редица теми, свързани с цялостната политика на кабинета - провалът във финансовата и икономическа политика, довелa до обедняване на хората, хаосът в здравеопазването, провалът на антикризисната политика, промените в пенсионната система, политиката в сферата на духовността, науката и културата. Станишев заяви, че вотът на недоверие ще бъде фокусиран върху най- болезнената за обществото тема, каквато безспорно е състоянието на здравеопазването. „Отива се към пълен разпад на системата. Здравеопазването е в кома", аргументира се Станишев. По думите му политиката на ГЕРБ в тази сфера е довела до отнемане на конституционни права на гражданите и до пълно обезверяване на медицинския персонал. Според лидера на социалистите е наглост да се говори за доплащане в болниците и за намаляване на броя на болничните легла.

Председателят на БСП напомни, че много пъти е внасян вот на недоверие по темата здравеопазване. „Този път разликата е, че става дума за колапс на системата", изтъкна Станишев и добави: „Става дума за живота на хората". Лидерът на БСП с тревога отбеляза, че медицинският персонал емигрира от страната, защото не вижда перспектива за себе си. По думите на Станишев след стореното от ГЕРБ в здравеопазването, системата ще трябва да се изгражда наново. 

Лидерът на БСП коментира, че вотът на недоверие ще е разделителна линия между управляващи и опозиция. Станишев напомни думите на Иван Костов, според който проблемът в здравеопазването не се казва Борисова, а се казва Борисов. „Споделям тази оценка. Интересно е как ще гласува Синята коалиция, след като те също са излъгани. С какви очи ще подкрепят правителството при критиките, които заявяват?", попита лидерът на БСП.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов изтъкна, че още от началото на работата на 41-вото Народно събрание темата за здравеопазването е обект на внимание и загриженост от страна на Коалиция за България. Найденов отбеляза, че 15% от въпросите и питанията на депутатите от левицата са в здравната област. ПГ на Коалиция за България е депозирала 59 актуални въпроса по здравната тема и 8 питания към здравния министър. За 14 месеца левицата е направила и 5 декларации за влошаващата се ситуация в здравеопазването заради политиката на ГЕРБ. Социалистите многократно предупреждаваха управляващите за колапса в системата. Даваха своите алтернативни предложения за актуализация на бюджета на Касата. Настояваха и за създаването на анкетна комисия за резерва на НЗОК.

Сергей Станишев за пореден път изтъкна, че единственият начин да се спре безумието в здравеопазването са протестите. Лидерът на социалистите беше категоричен, че по никакъв начин БСП няма да натрапва политическите си позиции на протестиращите лекари и пациенти. По думите му обаче за всички е очевидно, че нещата излизат извън контрол.   

 

 Пълния текст на пресконференциата можете да изтеглите от тук >>>