Димитър Данчев: БСП предлага четири пъти за четири години да не се увеличават депутатските заплати, но те винаги бяха увеличавани

Апр 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 674

06.05.2020 г.

"От управляващото мнозинство се наблюдава поредният опит за надцакване по отношение на депутатските заплати. Ние четири пъти предлагаме те да не се увеличават, четири пъти през последните четири години, но никога през този период нашите предложения не се взимаха предвид. Когато сме в ситуация на явна криза, управляващите стигнаха до извода, че за да покажат съпричастност към българските граждани, трябва да предприемат тези мерки за замразяване на депутатските заплати. Става въпрос за принципната идея- не може повече от половината български граждани да живеят с месечни доходи до 1000 лв., а депутатските заплати да се увеличават на практика на всяко тримесечие. Ние продължаваме да отстояваме идеята, че те трябва да бъдат върнати към размера им от края на 2016-та година и 43-тото Народно събрание." Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред БНТ.
 
Депутатът на левицата коментира, че предлаганите за трети път подред за по-малко от две седмици промени в Закона за извънредното положение и свързаната с това актуализация в Закона за държавния бюджет по никакъв начин нямат фокус върху намирането на решения за най-засегнатите групи. Според Данчев предлаганото е "живот на кредит" - кредити за бизнеса, кредити за всички останали без работа и доходи, нов огромен държавен дълг. Изтъкна още, че мярка "60/40" е неприложима за всички и че компенсациите, идващи от нея са половинчати. Данчев не вижда при управляващите ясен план с конкретни действия в различните сценарии, които биха могли да се развият, действа се  на принципа "проба-грешка".
 
"В събота всичките парламентарни групи получихме писмо от всички работодателски организации в страната, изразяващи своето недоволство от мярка "60/40" и настояващи тя да бъде променена. Дори и с прибавянето на осигуровките към тези 60%, ние смятаме, че те няма да достигнат до най-засегнатите към момента. Ние, от БСП, предлагаме за тях да бъде предоставена през държавния бюджет помощ в размер на една минимална работна заплата, плюс осигурителния доход за период от 3 месеца. Изчислихме, че от тази мярка ще се възползват 420 000 души, което за период от 3 месеца означава, че бюджетът ще бъде натоварен с допълнителни 14 милиона лева. Това важи за всички тези хора, които ще излязат в принудителен неплатен отпуск, хората от най-засегнатите сектори и всички самоосигуряващи се лица. Помощта възлиза  на 725 лв. на месец, за три месеца напред", подчерта народният представител от БСП.
 
Димитър Данчев засегна и темата с глобата от 5000 лв., като я определи за непосилна и трудно събираема от по-голямата част от българските граждани и практически неработеща. Напомни, че никоя европейска държава не е наложила глоба в подобен размер и че левицата е върнала предложението за преразглеждане и е  предложила реалистична санкция  от 300 до 1000 лв.
 
"Ние, от БСП, предлагаме допълнителен трансфер от 420 милиона лева към общините, така че те да бъдат подпомогнати, защото в момента рискуваме общините да изпаднат в неплатежоспособност, което още повече ще затрудни борбата със заразата в България", бе категоричен депутатът на левицата.