Весела Лечева: Тотално несправедливо бяха увеличавани депутатските заплати през последните години

Апр 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 703

Ще подкрепим предложението за замразяване на партийните субсидии

"Ние винаги сме били много ясни и последователни по отношение на депутатските заплати. За четвърти път ще предложим нашето предложение, а именно - да бъдат в размера от края на 2016-та година, възлизащ на 2900 лв. Тотално несправедливо бяха увеличавани в последните години и тези наши предложения не бяха възприети от правителството. Виждаме, че те дават предложения заплатите да се замразят към сегашния размер от края на миналата година, което считаме, че е несправедливо. Ще подкрепим предложението за замразяване на партийните субсидии, защото не е справедливо в такъв момент ние да коментираме и взимаме решения в тази посока", заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева пред БТВ.
 
Тя коментира, че в крайна сметка управляващите са се вслушали в очевидното, а именно - мярката 60/40 няма проработи. Депутатът на левицата коментира действията на правителствата като "крайно недостатъчни", предвид повечето от 400 000 души, които ще ще бъдат пряко засегнати от ограничителните мерки. Лечева обърна внимание, че при над 100 000 самонаети лица мерките няма да проработят. Лечева подчерта, че от БСП имат предложения- една минимална работна заплата за всички самонаети и минимална работна заплата като базов доход за всеки един работник, загубил своята работа поради извънредната ситуция, като тези мерки да важат за целия период на извънредното положение.
 
"Предлагаме и за земеделските производители да се отпусне директна помощ в размер на 30 милиона лева. Предлагаме към Националния план по заетостта допълнителни 100 милиона лева трансфер, защото вече хиляди хора са регистрирани по бюрата по труда и тези мерки да послужат за компенсация на всички тези хора, загубили доходите си и работата си", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".
 
Лечева изтъкна, че по отношение на необходимите действия и решения в полза на гражданите и бизнеса, колебанието и мълчанието на държавата са твърди дълги. Тя коментира, че е нужно повече от всякога държавата да гарантира сигурността и спокойствието на своите граждани чрез предприемането на ясни и решителни действия, особено в полза на всички останали без доходи. Депутатът на левицата подчерта, че е  изключително важно всички взимани решения да излъчват сигурност и спокойствие, а не да внасят излишни смут и притеснения в хората.