Крум Зарков: Трябват мерки, които да покажат солидарността на държавата към най-страдащите

Апр 05, 2020 Новини БСП 0 896

05.04.2020

„Масовото изпращане на хората на трудовата борса е загуба за всички – за хората, работодателите и държавата. В бюджета са заложени три вида мерки. Единствената, касаеща пряка помощ е, прословутата „60/40“, която не проработи. Всичко друго е кредити, които все пак трябва да се връщат. Другото е огромен държавен дълг. Философията на този дълг е буферна – „да вземем тези пари и да видим какво да правим“. Ние предлагаме да видим кой каква нужда има и тогава да мислим за заем“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНР. По думите му  преди да се вземе заем, трябва да се направи преструктуриране на приоритетите в сегашния бюджет. Той изтъкна, че стотици милиони са предвидени за сектор “Отбрана“. Зарков обърна внимание, че преструктурирането трябва да отиде към хората, които са в най-затруднено положение - в неплатен отпуск, тези, които си гледат децата, както и самонаетите лица, които наброяват 420 хиляди души. Левицата смята, че за периода на извънредното положение на най-уязвимите държавата трябва да осигури минимална заплата от 725 лева.

„Прощавайте, но хората няма да си седят от вкъщи, заплашени от глоби или усмихнати лица по телевизията. Те разбират, че трябва да си останат въщи, но един месец по-късно много от тях ще останат без какъвто и да е доход, за да могат да си останат вкъщи. Ако искаме ефективна карантина, трябва да направим така, че хората, останали без доход, да получат минимален такъв“, смята Зарков. По думите му за най-уязвимите хора ситуацията ще започне да става трудна и държавата трябва да гарантира тяхното физическо оцеляване, иначе те ще бъдат принудени да излязат навън и да търсят препитанието си.

„По въпроса за глобите за нарушаване на извънредното положения, явно се разбра, че такъв тип глоби са не само неприложими, но и дават лош сигнал. Явно по този въпрос ще постигнем консенсус“, коментира Зарков и припомни, че са били направени промени в Наказателния кодекс, с които се заплашват хората, нарушили извънредното положение, с 3 години затвор. Още тогава левицата е изразила мнение, че само с глоби и наказания няма да се случат нещата: „Не става само с метода на тоягата и сплашването, ако искаме ефективни и отговорни мерки, ни трябват мерки, които да покажат солидарността на държавата към най-страдащите“.

„Опозицията трябва да бди мерките на управляващите да са справедливи, а не да привилегироват едни за сметка на други, както и да не се използва извънредното положение за разграбване на ресурс и власт.  Актуализацията на бюджета е със сгрешена философия и няма да го подкрепим. Има конкретни неща, за които ще се борим в бюджета“, заключи Зарков и подчерта, че едно от тях е държавата да подпомогне общините, които са оставени сами да се справят с новите изисквания.