Румен Гечев: Защо управляващите теглят най-големия дълг в историята на България

03.04.2020

"Какви са фактите? Иска се от нашия парламент да гласува актуализация на бюджета в размер над 10 млрд. лв. за цялата 2020-та година. Тук възниква въпросът - защо е необходимо да се тегли такъв огромен, рекорден в стопанската история на България дълг за една година, след като внесените от правителството предложения предвиждат, че бюджетният дефицит ще бъде 3,5 млрд. лв?” Това заяви народният представител Румен Гечев от трибуната на Народното събрание. Той допълни, че други 700 млн. лв. отиват за допълнителна капитализация на банката за развитие, в това число 500 млн. лв. за гаранции на кредити на фирми и 200 млн. лв. за безлихвени заеми и гаранции по потребителски кредити: „Сумата прави 4,2 млрд. лв. И питаме - ако има 10 млрд. лв. фискален резерв, както твърди правителството и както твърди г-н Борисов, цитирам: "Системите са пълни с пари", то кое тогава налага да се тегли такъв огромен дълг - общо 10 млрд. лв.?”

 „Неслучайно ви критикувахме, че за учудване на целия свят, платихме за военни самолети 2,5 млрд. лв., които трябва да бъдат доставени януари 2027-та година. Изрично ви предупреждавахме, а сега тези два милиарда и половина няма да можем да използваме. Вместо да изпратим маски и защитни облекла на лекарите на първа линия, направете по една снимка на проект на F16 и им я изпратете на лекарите”, заяви Гечев. Той коментира, че няма основания да се иска изведнъж такъв огромен заем : „До момента нито една страна членка на ЕС няма такъв подход. На основата на неясните прогнози и очаквания, да се иска главоломен заем, което означава 30% увеличение на държавния дълг на България за 2020-та година."

„Още не сте видели публикуван текста на един виден деец на политически на партия "ГЕРБ". Цитирам: "Новият заем е предназначен за осигуряване на буфер, което в никакъв случай не е активна политика. В мотивите към закона не е представен анализът кое е оптималното ниво на фискалния резерв, как е изчислено това ниво и доколко страната се нуждае от формирането на допълнителни буфери и коя е тяхната приемлива цена. Законът не поддържа гаранции за равен, прозрачен и публичен контрол на този заем". И знаете ли кой го е казал това? Президентът Плевнелиев, когато наложи вето на единия милиард лева, искан от правителството през 2013-та година за рефинансиране на дълга. Така че, г-н Плевнелиев ви е казал много точно, че този буфер няма никакъв анализ и никакво основание”, заяви Румен Гечев.

Той обясни, че БСП не може да приеме икономическите предложения на правителството, защото няма да сработят: „Профсъюзите и работодателите ви казаха- принципът за разпределение на 1 млрд. лв. - 60/40 е неудачен и че едва 8% от фирмите са заявили желание за ползване на тази мярка. Това е най-ниското съотношение, предложено от всички страни-членки на ЕС. Съседна Румъния е предложила 75 на 25. Фактическото натоварване на фирмите, които и без друго са в много тежко положение, ще бъде 60% - стопанската камара, работодатели, профсъюзи ви обясняват, че тази мярка няма да работи”.

„Ние имаме алтернатива, която ще представим за второ четене- със същия един милиард лева ние ще ви предложим вариант, при който ще се помогне на самоосигуряващите се и на освободените от работа към 13-ти март 2020-та година. Ще видите, че нашият вариант ще получи много по-голяма подкрепа”, сигурен е проф. Гечев.

Народният представител подчерта, че управляващите предлагат на фирмите и гражданите само кредити. „Ние не сме съгласни. Първо - да искате 10 млрд. лв. за цялата година, но да нямате никакви аргументи за тях и да не дойдете в парламента да ги обсъдим и гласуваме. Разбирам, че искате да получите празен чек и да можете да си преразпределяте тези средства до края на годината с министерски постановления преди предстоящите догодина избори. Няма как да излъжете опозицията. Така че, вижте практиката на ЕС и елате отново при нас”, завърши Румен Гечев.