Атанас Зафиров: Преди 30 години БСП даде начало на промяна, за да се превърне в партията, която познаваме днес

Апр 03, 2020 Новини БСП 0 812

03.04.2020 г.

Днес е знаков ден.

Минаха 30 години от трети април 1990 година, когато БСП прие новото си име и даде начало на промяна, за да се превърне в партията, която познаваме днес. Направи го с гордост, без да се отрича от своите история, герои и славно минало. Но и с отговорност - към новите реалности и предизвикателствата на времето.

А времето беше сложно. Имаше и ентусиазъм, и покруса. Обществото се раздели радикално – от пълно отрицание, до яростна защита. Раздели се и партията – едни си тръгнаха, други дойдоха, трети се снишиха. Аз бях от вторите. Влязох в БСП три седмици след смяната на името. Бях на 18 години, исках да променя света и знаех, че само социализма може да го направи. Знаех и коя е партията, която има силите да воюва за тези мои убеждения. 30 години по-късно не съм отстъпил, нито съжалил и милиметър от това свое решение.

Казват, че сега партията е в трудно положение. А нима мислите, че тогава, а и през годините е било по-лесно ? БСП е особена партия – на нея винаги са възлагани най-големите надежди, а никога не ни прощаваха и най-дребните грешки. Трудно се носи над 120 годишна история – и в добро и в лошо. Затова и винаги съм апелирал да сме по-снизходителни към истеричните, кресливи хулители. Нищо, че беснеят от телевизорите,а даже и от парламентарната трибуна. Те са нищо – прашинки. Молекули. Тях историята ще ги запомни с това, че са паразитирали на гърба на вековна традиция. Нищо повече.

За тези 30 години видяхме много партии и пророци. При някои месианството стигна плашещи измерения. Други бяха за малко. Общото е безславния им край. Ние, социалистите, оставаме. И не сме сами.

Няма да абдикираме пред една все по-ясно разкриваща се диктатура и стремеж към установяване на едноличен режим в страната.

Борбата за здравето и просперитета на българските граждани е основно задължение на всяко управление и не може да бъде оправдание за отнемане на основни права и погазване на конституционния ред в Републиката.

Българската социалистическа партия ясно показа от коя страна на барикадата застава. В условията на задаваща се свирепа цензура и отнета трибуна на Парламента, единственото оръжие в защита на демократичните ни устои остава свободата на словото и възможността на опозицията и гражданите да отстояват своите тези и предложения. Не се страхувайте да ни търсите по всеки повод. 30 години сме заедно, ще бъдем до вас и в този труден момент, без да правим компромис със свободата и демократичните ни достижения.

Честита годишнина, другарки и другари. Важните сте вие.