Румен Гечев: Управляващите оставят стотици хиляди хора и семейства без никаква помощ

Апр 01, 2020 Новини БСП в медиите 0 710

При предложената актуализация на бюджета въпросите са повече от отговорите

„Бюджетната комисия на парламента вече близо месец и половина не е свиквана – не беше свиквана и при обсъжданията на Закона за извънредното положение, където се приемаха определени числа за ангажименти на бюджета. След това бяха отложени заседанията с всякакви комбинации, а сега, няколко часа преди заседание на Бюджетната комисия, където народът трябваше да чуе и гласа на опозицията, тя се отлага. Това поражда съмнения“. Това каза Румен Гечев, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БТВ.

„Има няколко ключови въпроса относно предложената актуализация на бюджета. Първо, кое налага да се тегли заем до 10 млрд.? След като управляващите са заложили, без съвсем ясен разчет, бюджетен дефицит 3,5 млрд., възниква детският въпрос – след като дефицитът е 3,5 млрд. и се твърди, че има 10 млрд. лв. фискален резерв и искат още 10 млрд., защо тогава управляващите искат на практика да разполагат с 15 млрд. лв. и да се натоварват бъдещи поколения с тези задължения и изплащане на лихви“, коментира той.

Според Гечев въпросите за ефективността на използването на средствата са повече от отговорите. Той подчерта, че не БСП, а всички работодателски организации, казват, че принципът 60/40 няма да работи. „Това съотношение се прави единствено в България – в съседна Румъния покритието на заплатите от държавата е 75%. Освен това държавата в случая за едни е майка, а за други – мащеха – стотици хиляди хора и семейства няма да получат никаква помощ“, каза още депутатът от левицата.