Нинова и депутати на работна среща с две асоциации на заведенията

Мар 31, 2020 Новини БСП 0 819

31.03.2020

Председателят на БСП Корнелия Нинова заедно с евродепутати и народни представители от левицата от комисиите по бюджет и финанси и икономика и туризъм се срещнаха с представители на Българска асоциация на заведенията  и Сдружение на заведенията в България. Тази среща е част от започналите консултации на БСП с представители на различни сектори за нужните мерки от овладяването на икономическата криза, породена от извънредното положение в страната.

Ричард Алибегов: Мерките на правителството са неприложими за малкия и среден бизнес`

„Хотелиерският и ресторантьорски бранш е най- засегнатият от тази криза, на практика той е заличен. Мерките на правителството звучаха  добре, но на практика са неприложими за малкия и среден бизнес.” Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. По думите му  обявената от  правителството мярка 60:40% не е реална: „Мярката не е 60:40 Характерната за бранша заплата е 610лв, т.е работодателя получава получава 360лв, а трябва да върне под формата на осигуровки 250 лв. Така помощта е от 110лв.”  Той подчерта и че заведенията имат загуба от 2 милиона и 200 хиляди лева от изхвърлена стока, върху която ще трябва да се плати и ДДС.

„Ако кризата продължи до юли,  повече от половината заведения няма да могат дори да отворят отново. Няма да отворят, защото няма да издържат дотогава, изхвърлили са и цялата си стока, която не могат да купят наново, а също и защото не се взеха мерки относно наемодателите, а образуваните разходи за февруари като ток, вода и наем няма да спрат. В момента се случва огромна междуфирмена задлъжнялост.”, каза Алибегов. Той изрази мнение, че тези мерки работят само за големите бизнеси, и че идеята да се съхрани целият персонал не работи : „Фирмите могат да задържат от 5 до 8% персонал. Не можем да разберем как взимането на заем ще помогне на хора, които не работят.

Корнелия Нинова : На едно мнение сме, че предложените от правителството мерки не работят

„Изводите от чутото от вас са тежки. Първият е, че нито една от мерките не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до властта фирми“ заяви Корнелия Нинова. Тя подчерта, че  този бранш не иска пари от държавата, а протегната ръка, за да не фалират и хората да не останат без работа. Нинова информира, че БСП отново ще предложи в парламента исканията на малкия и среден бизнес,които съвпадат с политиката на БСП най-вече за помощ на тези близо 500 000 работници, заети в бранша. Тя подчерта, че левицата няма да се откаже от борба със спекулата и отново ще предложи мерки за справяне с нея: „Според официални данни на Стокови борси и тържища всяка седмица цените растат, като страната ни е на първо място по поскъпване на храните в цяла Европа. След спекулата с маските, тя ще започне и при храните. Ние няма да се откажем от тази тема”.

 Жельо Бойчев : Мерките на правителството са неработещи

„Подходът да се предлага една мярка за всички сектори е неработещ. Този сектор буквално е спрял своята работа. Те не работят и нямат никакви приходи – няма как да плащат дори и 40% от заплатите плюс социалните осигуровки. Това каза народният представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм Жельо Бойчев. Той обясни, че подходът на управляващите трябва да бъде спрямо всеки бранш и щетите, които той търпи: „Ще предложим мерки, за да помогнем на малкия и среден бизнес.