Георги Свиленски: ГЕРБ затвориха парламента безпрецедентно, докато хората очакват от всички ни да решаваме проблемите им

Мар 28, 2020 Новини БСП в медиите 0 656

28.03.2020 г.

„Ние сме съпричастни към случващото се, още от въвеждането на извънредното положение. Подкрепихме това решение, защото бяхме убедени, че то бе необходимото. Ние искаме да помогнем, не е време за клатене на държавата. Време е за разум и за съжаление не го виждаме в управляващите. С действията си спрямо българския парламент направиха така, че остана само Оперативният щаб и няколко министри, които да решават цялата криза“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ.  

„Кой пострада първи от кризата? Хората първи останаха без работа. После бизнесът, а преди 2 дни, министър-председателят разбра, че остава без приход в бюджета.  Да започнем да решаваме проблемите по същия ред“, призова Свиленски. Депутатът от левицата подчерта и предложените от БСП мерки по отношение на кризата, а именно – отсрочване на сроковете за задълженията на хората за ток, парно, вода, телекомуникации. По повод предложените от правителството 60 % плащане на заплати от държавата и  40 % от работодателите на тези, които ще останат на работа, Свиленски подчерта, че това ще е непосилно за малките бизнеси и посочи, че дори в Румъния процентът, който поема държавата е 75. 

„Държавата я няма. Не става ясно какъв е критерият за даване на помощи от обявените 700 милиона. От тези 700 милиона, 200 милиона ще обезпечават кредити – тоест хората, които ги оставят без работа, ги правят клиенти на банките. Навсякъде по света дават помощи, това е солидарността“, подчерта Свиленски. Народният представител от левицата посочи, че от БСП са искали този разговор да бъде проведен в парламента.   „Колегите от ГЕРБ затвориха парламента безпрецедентно, докато хорат очакват и от парламента, и от правителството, и от Щаба, да решават проблеми“, смята Свиленски. Депутатът повдигна и въпроса за нуждата от актуализацията на бюджета, както и че не става ясно как ще бъдат изхарчени обявените два милиарда и половина, предвидени за подпомагане на икономиката.

„Няма да успеете да пратите парламента в небитието“. С тези думи Свиленски се обърна към управляващите, като подчерта, че има определени неща, към които разпоредбите за извънредното положение не се прилагат, защото става дума за професионални задължения и дълг, по начина, по който в момента го имат полицаи, медицински лица и други професии.

„Солидарността ще победи, ако намерим сечението между личното и общото“, заключи Георги Свиленски.