Младежкото обединение в БСП почисти Братската могила в София

Сеп 26, 2010 Новини БСП 0 1194

С акцията беше закрита Националната кампания „История на чисто"   С почистването на Братската могила в Борисовата градина в София приключи Националната кампания на Младежкото обединение в БСП „История на чисто"

С акцията беше закрита Националната кампания „История на чисто"

 

С почистването на Братската могила в Борисовата градина в София приключи Националната кампания на Младежкото обединение в БСП „История на чисто". Младежите от София премахнаха свастиките и надписите върху монумента. Само преди три седмици същият паметник беше почистен от Столичната организация на БСП и Българският антифашистки съюз, но дни след това беше изписан отново. „Настояваме за по-строги санкции и глоби за всеки, който поругава историческото наследство. Ако държавата и общините не се грижат за българските паметници, не могат да очакват и от обществото да го прави", каза председателят на Градския съвет на Младежкото обединение в БСП София Гергана Алексова. 

В рамките на патриотичната кампания между 3 март и 22 септември 2010г. младите социалисти  почистиха над 70 паметника в цялата страна.  В инициативата за грижа и опазване на историята и нейните паметници най-активни бяха организациите от Карлово, Перник, Димитровград, Хасково, Пловдив, Силистра, Самоков, Радомир, Дупница, Бургас, Пещера, Сливен и София.

Младежкото обединение разшири кампанията си „История на чисто"  като организира дискусии, посветени на значимите дати от историята. С всяка акция младежите представяха информация на Клубовете си за броя на паметниците в своите градове, както и интересни факти за историческите личности и събития, на които са посветени. В началото на септември в Пловдив социалистите проведоха и анкета „История на чисто - датите, които ни разделят и обединяват".

Поддържа ли се публичен регистър на военноисторическите паметници, което е част от задълженията на областните управители, се интересуваха социалистите по време на кампанията „История на чисто". Пред Младежкото обединение в БСП Перник областният управител Иво Петров призна, че информацията за регистъра е непълна, след като младежите поискаха от него данни за състоянието и средствата, които отделя областната администрация за поддържането им.

Убедени че е по-добре да почистят историята, отколкото да я погребат, от Младежкото обединение включиха в акциите си паметници от различни исторически периоди. Социалистите се ангажираха да продължат да се грижат за българските паметници.